Uzayda ebru sanatı

Ebru sanatı evrensel midir?

Bilimin hastası olabiliriz ama Jupiter’in bu görüntüsünün bir ebru desenine benzetecek kadar da sanat bilgimiz var çok şükür.
Pazar akşamı şöyle hafif bir paylaşımla misafir olmak istedik size.

Şu saatlerde Satürn’ün yörüngesinde tıngır mıngır dönmekte olan çok sevdiğimiz Cassini uzay aracı, Satürn yolu üzerindeyken Jüpiter dolaylarından geçti ve geçerken de boş durmayıp bol bol fotoğraf çekti. Yıl 2000, henüz özçekim bile icat edilmemiş, düşünün. Yani o yüzden uzay aracının Jüpiter’le fotoğrafı yok ama biliminsanları çekilen tüm fotoğrafları birleştirip böyle güzel bir görüntü elde etmişler. Fotoğraf gerçekten bir ebru eserini andırıyor. Sanki kozmik güçler bu sanatı biliyormuş gibi.

Gördüğünüz renklerin hepsi Jüpiter’in yüzeyinin ne kadar kaotik olduğunun kanıtı. Atmosferik olayların biri bitiyor biri başlıyor, tam bir cümbüş, gazlar resmen üçyüz beşyüz, üçyüz beşyüz diye ortalarda partilemekte. Soldaki büyük kırmızı lekenin adı Büyük Kırmızı Leke (puahahaha valla lan). Merkezdeki açık renkli alan boyunca uzanan mavi-gri şekiller ekvatoral sıcak lekeler. Galileo sondasının Jüpiter’e iniş yaptığı yer bu lekelerden biriydi misal. Fantastik meteorolojik olaylar olmakta buralarda. Zaten inişten sonra parçalandı gitti zavallı sonda. Ekvatorun kuzeyindeki turuncu banttaki küçük açık bölgelerde de Thor yaşıyor. Şaka şaka. Thor’un Jüpiter’de ne işi var, adam Asgard’da, başka boyutta orası. Ama burası cogacayip gerçekten. Şimşekli mimşekli deli gibi gökgürültülü fırtınalı alanlar buralar. Aman diyelim.

Renklerin böyle uzayıp kıvrılmasının nedeni ise Jüpiter’in yüzeyindeki muazzam güçteki rüzgarlar ve türbülanslar. Hani lodos çıkınca hepimiz yamuluyoruz ya, işte onun onyüzbinmilyon katını düşünün. Öyle bir yamulma işte.

Jüpiter, taa Roma İmparatorluğu zamanında bilindiği için ona Roma’lıların en büyük tanrısının ismi verilmiş (evet mitoloji de biliyoruz).

Fakat yıldırımları nasıl bilmişler, ben onu anlamadım arkadaş? Zeus’un simgesi yıldırım. O zamanlar teleskop da yok. Nasıl bilmişler? Kafamda deli sorular.

Tam boy fotoğraf

Merken

The following two tabs change content below.

Tılsımlı Kuark

Beğendiği bilimsel haberleri kendi çapında paylaşırken bir gün, “Gel burada paylaş, bir işe yarasın,” dediler. O gün bugündür yazıyor işte. Durduramıyoruz. Mühendis ama gönlü sosyal bilimlerde. Işığı çok sever. Bir de Solvay Konferansı’na katılmak isterdi çünkü bütün favori insanları orada.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.