Genetiği Değiştirilmiş Sivrisinekler Florida’da

İngiliz biyoteknoloji şirketi Oxitec, genetiği değiştirilmiş sivrisineklerini Florida Keys adalarında doğaya salmış [1].

Bu konu bir süperkahraman çizgi romanının açılışı olsaydı Mosquitoman (Sivriadam?!) diye bir süperkötü ortaya çıkardı bence. Ki, konusu açılmışken, Antman olsun, The Tick olsun, Spiderman olsun bunlar hep sevdiğimiz karakterler. Fakat gerçek hayatta sivrisinekler tarafından ısırılınca süper güçler kazanmıyoruz, şanslıysak 1-2 gün kaşınıp geçen bir kızarıklık kazanıyoruz. Şanssızsak (benim gibi) alerjik tepki verip davul gibi şişiyoruz. Daha da şanssızsak sıtma, sarıhumma, dang ateşi, Zika, ansefalit gibi hastalıklar taşıyan bir sivrisineğe denk geliyoruz ve bu sinek, hastalığı bize de bulaştırıyor. Şanslıysak tedavi olup iyileşiyoruz, şanssızsak ölüyoruz. World Mosquito Program’a göre, yılda yaklaşık 700 milyon kişi sivrisineklerin taşıdığı hastalıklara yakalanıyor ve bunların bir milyondan fazlası hayatını kaybediyor [2]. İşte bu noktada, genetiği değiştirilmiş sinekler devreye giriyor ve hayat kurtarıyor.

Sarıhumma taşıyan Aedes aegypti [3] türü sivrisineklerle çalışan Oxitec, önceki yıllarda bu sinekleri Brezilya, Cayman Adaları, Panama ve Malezya’da da doğaya salmış ve buralarda A. aegypti nüfusunun en az %90 azaldığını raporlamışlar.

Doğaya salınan sineklerin tamamı erkek ve ölümcül bir gen taşımak üzere değiştirilmişler. Bu erkek sinekler bir dişiyle çiftleştiklerinde genlerini bir sonraki nesle aktarıyor ve yeni doğan erkekler aynı geni taşıyıp yayarken yeni doğan dişiler olgunluğa erişemeden ölüyor. İnsanlardan beslenen sadece dişi sivrisinekler olduğu için (erkekler yalnızca bitki özleriyle besleniyor, vejetaryenler) dişi nüfusu azaldıkça insanlara hastalık bulaştırma oranı da azalıyor.

Bir de GDO’ları sevmezler…

[1] https://www.sciencealert.com/the-first-genetically-modified-mosquitoes-have-just-been-released-in-us
[2] https://www.worldmosquitoprogram.org/en/learn/mosquito-borne-diseases
[3] https://www.ecdc.europa.eu/en/disease-vectors/facts/mosquito-factsheets/aedes-aegypti

The following two tabs change content below.

Settie

“O öyle yazılmaz, şunu da düzeltsenize,” diye diye kendini resmî redaktörümüz olarak atadı. Boş zamanlarını sitede yazım hatası aramakla geçiriyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.