Mars’ı bırak Encaladus’a bak

Arkada Titan ve atmosferi, ortada Satürn’ün incecik halkaları, önde de Satürn’ün 6. büyük uydusu Encaladus. Fotoğrafı çeken, 1997 yılında fırlatılan, 2004 yılında Satürn görevine başlayan Cassini uzay aracı (daha iphone çıkmamış!)

Cassini dün Encaladus’a yakın geçiş yaptı ve uydudan fışkıran gaz sütunlarının içinden geçti. Neden? Çünkü bu uyduda hayat olma ihtimali yüksek. Peki bunu neden duymadınız? Mars lobisi yüzünden!
Encaladus’un devasa buz yüzeyinin altında bir su okyanusu var. Evet su. Ayrıca uyduda metan, amonyak ve karbondioksit var. Al sana yaşam! Mars’ta yok bunlardan! Yani henüz bulunmadı. Bilinmez tabi..
Neyse.
Cassini eğer gaz sütunlarının içinde moleküler hidrojen bulursa işte o zaman NASA basın toplantısı yapıp Encaladus’ta yaşam olabileceğini açıklar artık herhalde. Çünkü moleküler hidrojen demek hidrotermal enerji demek. Bu da yaşamın başlangıcı için tüm şartların sağlanması demek. Sadece birkaç milyon yıl beklememiz gerekiyor o kadar..

The following two tabs change content below.

Tılsımlı Kuark

Beğendiği bilimsel haberleri kendi çapında paylaşırken bir gün, “Gel burada paylaş, bir işe yarasın,” dediler. O gün bugündür yazıyor işte. Durduramıyoruz. Mühendis ama gönlü sosyal bilimlerde. Işığı çok sever. Bir de Solvay Konferansı’na katılmak isterdi çünkü bütün favori insanları orada.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.