Kompiter, Zzzzt Nedir?

Haftasonunda bir bilgisayar, University Of Reading in London’daki jürinin üçte birine kendisinin 13 yaşında Ukraynalı bir çocuk olduğuna ikna etmeyi başararak Turing Testi’ni geçen ilk bilgisayar oldu.

Tartışmalı da olsa çoğunlukla ciddiye alınıp kabul gören bir test olan Turing Testi, 1950 yılında Alan Turing (ya kim olacaktı?) tarafından geliştirilmiştir. Turing’e göre, değerlendirmeye katılan insanların yüzde 30 veya daha fazlası, bir sohbet sırasında insan ve makineyi ayırt edemiyorsa, bu, makinenin düşünme yetisine sahip olduğu anlamına geliyor.

2012’de, bir program yüzde 29’da kalarak testi geçmeye çok yaklaşmış, ama başaramamıştı. Yarışmaya Ukrayna’dan 13 yaşında ve Eugene Goostman adıyla katılan program, tarihte ilk kez yüzde 30 barajını aşmayı başardı.

Beş dakikalık bir online sohbet olarak gerçekleştirilen testte jüri üyeleri herhangi bir tema ya da senaryoya bağlı olmadan, serbest sohbet şeklinde karşılarındakinin insan mı yoksa bilgisayar mı olduğunu anlamaya çalıştılar.

Eugene Gootsman, Rusyalı Vladimir Veselov ve Ukraynalı Eugene Demchenko liderliğinde bir mühendis ekibi tarafından geliştirildi (Gördüğünüz üzere de savaşları çıkaranlar halk değil, devletler.)

Programcılarına göre Eugene’in yaşı, testi geçmesindeki en önemli faktörlerden biri oldu. Çünkü Eugene yaşı gereği her şeyi bildiğini iddia etmekte, ve yine yaşı gereği her şeyi bilmiyor oluşu da normal karşılanmakta. Dolayısıyla bilmek için programlanmadığı bir konuyla karşılaşıldığında jüriler bunu bilgisayar olmasına değil, çocuk olmasına yorma eğilimi göstermişler. (Batı Avrupalılarda bulunmayıp da Güney ve Doğu Avrupalılara özgü bir çakallık/kurnazlık geninin varlığını da boş vaktinde bir bilim insanı araştırsa ne güzel olur.)

İlk “düşünebilen” bilgisayar Eugene’e Türkçe küfür öğretmek veya “Zzztt Erenköy!” çekmek isterseniz burdan buyrun: http://default-environment-sdqm3mrmp4.elasticbeanstalk.com/ 

Geç gelen edit: Tabii ki tıklayamadınız. Eugene gitmiş!!!

The following two tabs change content below.

Can

BNGL ilk kez Facebook sayfası olarak kurulurken, “Olm akademisyensin, bilim milim anlarsın bu işlerden. Gel bak böyle bir şey yapmak istiyoruz,” diye kandırıldı, kurucu üyeler arasında yer aldı. Bizimle iletişime geçtiğinizde ciddi cevaplar alırsanız Can’a denk gelmişsinizdir büyük ihtimalle.

Yazar: Can (tümünü gör)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.