Kimyasal partiiii

Kimyasal bağları anlamak hiç bu kadar kolay olmamıştı!

Avrupa Birliği Marie Curie Actions (yeni adıyla Marie Skłodowska-Curie Actions) kuruluşu, bilimsel araştırma alanında kariyer yapmak isteyenler için bir video yayınlamış. Reklamda kimyasal bağlardan bahsediyor (eyvah hiç anlamam demeyin!) Biz çok beğendik, eminiz siz de aynı duyguları paylaşacaksınız. Üstelik ufkunuz da genişleyecek.

Video, güzel bir periyodik tablo resmi ile açılıyor. Parti salonumuzda periyodik tablodaki bazı elementler dans ediyorlar, bazıları ise öyle ot gibi duruyor (tanıdık geldi mi?). Hidroklorik asit (HCl) çifti mutlu mesut dans ederken, bir anda Çinko (Zn) çifte yaklaşıyor ve puff! Baybay Hidrojen’cim. Çünkü Klor Çinko’yu fena çekiyor, ama ne çekim! Klorun gözü Hidrojen Midrojen görmüyor.

Bir sonraki çiftimiz Neon (Ne) ve yine Hidrojen (H). Gördüğünüz gibi aralarında hiçbir bağ, ilgi, alaka yok. Neon bir asal gaz. Soy gaz da deniyor. Adı gibi asil, yani burnu havada, etliye sütlüye dokunmayan, tavşan bokuna benzeyen, artis gazlar. Hiçbirşey umurları değil. Bir de silik karakterliler, renksiz, kokusuz, tatsız ve yanmazlar. Zaten periyodik tablonun da en sağına atmışlardır bunları, öyle kıyıda dururlar. Helyum’un yeri ayrı yalnız. O bizim velinimetimiz. Güneşe can verir. Doğal olarak bize de. Ha bir de sesinizi inceltir, soluduğunuz zaman Sincap Alvin gibi konuşursunuz.

Devam ediyoruz. Odaya Karbon (C) karası zenci dayı giriyor! Inınınınınnnnn.. Hidrojen için mutlu son! İşte eşini buldu! Karbon’u gördüğünde dayanamaz, direkt ona yürür. Karbon öyle bir element ki, 4 tane Hidrojen ile bağ yapabiliyor. Hidrojenlerimiz artık çok mutlu.

Sonraki sahnede asal gazları toplu şekilde görüyoruz, Argon (Ar), Kripton (Kr), Radon (Rd), Helyum (He). Tabi ortamla alakaları yok. Bir de Ksenon (Xe) var, o sahnede yok, sonraki sahnede arkada görünüyor.

Oksijen (O) kendi arasında bağlanır, Oksijen gazı olur (O2) ama Hidrojen geldi mi, hop, kırar o bağı. Parçalar valla. Aldı götürdü bak Oksijen’i.

Su, bildiğiniz gibi 2 Hidrojen ve 1 Oksijen’den oluşur ve Potasyum (K) ile birleşirse Kabuuuummmm!! Al sana kimyasal patlama.

Bundan sonra da normal bir partide yaşananlar yaşanmaya devam ediyor işte gördüğünüz üzere, ortalık biraz dağılıyor.

Tekrar tekrar izlerseniz arada başka elementleri de fark edebilirsiniz, onu da size bırakalım. Biraz kafayı çalıştırın. Ne o öyle hep hap bilgi hap bilgi. Kafa çalıştırmak önemli. Çalıştırın kafaları.

The following two tabs change content below.

Tılsımlı Kuark

Beğendiği bilimsel haberleri kendi çapında paylaşırken bir gün, “Gel burada paylaş, bir işe yarasın,” dediler. O gün bugündür yazıyor işte. Durduramıyoruz. Mühendis ama gönlü sosyal bilimlerde. Işığı çok sever. Bir de Solvay Konferansı’na katılmak isterdi çünkü bütün favori insanları orada.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.