Makinelerin yükselişi doğudan olacak!

Çinli bir araştırmacı grubu şekil değiştiren, sıvı metalden makineler geliştirdi!
Makine dediysek aslında şu anda sadece bir damlacık boyutunda olan yapılardan bahsediyoruz, ama gelecekleri parlak. Büyüyünce bir Civa Adam veya Terminatör olmamaları için hiçbir neden yok. Sadece biraz aluminyum yemeleri lazım.

Çin’deki biliminsanları, buldukları sıvı metalin diğer materyalleri “yediğini” ve elde ettiği enerjiyi kendisini ileri doğru itmek için kullandığını keşfetti. Nası yani?
“Yumuşak makine nispeten akıllı, kendini hareket ettiği ortama göre deforme edebiliyor, aynı Terminatör’deki gibi. Bu alışılmadık davranışlar doğadaki canlı organizmalara mükemmel derecede benziyor.” diyor araştırmacı Jing Liu.
Yayınladıkları makalede bu nesneyi sentetik bir organizma olarak tanımlıyorlar – bir yumuşakça taklidi. Bildiğiniz salyangoz!

Videoda gördüğümüz galyum-iridyum-kalay alaşımı özel damlacık (makine) önce sodyum hidroksit çözeltisine batırılıyor. Daha sonra üzerine aluminyum tozları atılıyor. Maymunlara fındık fıstık atar gibi. Bu besini alan makine, aluminyumu sindirdikten sonra coşuyor da coşuyor. Baloncuklar çıkara çıkara tam 1 saat boyunca ilerliyor. Deneyler gösteriyor ki, damlacık aynı zamanda hareket ettiği ortamın şeklini de alıyor, tüplerde ilerliyor, köşeleri dönüyor. Yani kan damarlarında veya borularda dolaşmak için ideal. Son olarak damlacığa elektrik akımı verildiğinde resmen çıldırıyor, şekilden şekilde giriyor. Fakat elektriği kesince, sanki hiçbirşey olmamış gibi eski şekline geri dönüyor.

Bunu geri dönüşü yok vallahi. Skynet’i de buldular mı tamam.

Haberin kaynağı: http://www.technology.org/2015/03/16/chinese-scientists-have-built-the-first-self-propelled-liquid-metal-robot/

Şu da vidyosu.

 

 

The following two tabs change content below.

Tılsımlı Kuark

Beğendiği bilimsel haberleri kendi çapında paylaşırken bir gün, “Gel burada paylaş, bir işe yarasın,” dediler. O gün bugündür yazıyor işte. Durduramıyoruz. Mühendis ama gönlü sosyal bilimlerde. Işığı çok sever. Bir de Solvay Konferansı’na katılmak isterdi çünkü bütün favori insanları orada.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.