Mikroskop-akıllı telefon el ele, hep beraber zafere ooooo

Bu ağbi çok mutlu.
Neden mi?
Çünkü 3B yazıcı ile bastığı mikroskobu akıllı telefonunun kamerasına bağlayıp bakteri, virüs, tümör, mantar, incelenecek ne varsa artık işte onun, DNA dizilimini ortaya çıkarabiliyor, ne menem bir şey olduğunu tespit edebiliyor ve gerekli tedaviyi bulabiliyor ve bunu dünyanın herhangi bir köşesindeki bir doktorla paylaşabiliyor ve işte artık daha ne diyeyim yani?!

Fotoğraftaki Mats Nilsson Amca (samimi dilimizden alınmaz inşalla) Uppsala ve Stockholm Üniversiteleri’nde çalışıyor. UCLA ile ortak bir çalışma yapmışlar ve böyle dahiyane bir yöntem bulmuşlar. DNA dizilimini taşınabilir bir cihaz ile yapabiliyorlar. O telefon kılıfı gibi olan şey, mikroskopmuş aslında.

Diyor ki Nilsson, “Özellikle antibiyotiklere karşı direnç göstermeye başlayan bakterilerin DNA dizilimlerini bu şekilde çözebilirsek doğru tedaviye daha en baştan başlayabiliriz.” Bi’ kere öncelikle ve en önemlisi DNA’ya bakarak hastalık virüsten mi yoksa bakteriden mi kaynaklanıyor, onu bulabilecekler. Böylece antibiyotikleri dayamayacaklar hemen yani. Çünkü antibiyotikler virüslere etki etmiyor akıllım! Bakteri olduğunu anladıktan sonra da, DNA’sına uygun antibiyotiği verecekler. Öyle her antibiyotik de her bakteriyi öldürmüyor yani. Direnç kazandı namıssızlar.

DNA dizisi çıkarma işlemi için normalde hastadan alınan örnekler büyük hastanelere veya özel laboratuvarlara gönderilir ve sonrasında bir oda dolusu karmaşık cihazla işlem yapılır. Bu hem pahalı hem de zaman alan bir yöntem. Akıllı telefonlara entegre edilen bu mikroskop sayesinde ise hem daha ucuza hem de daha hızlı şekilde bu işlem yapılabilecek. Ucuz olması seri üretime geçmesine bağlı yalnız. Eğer bu yeni cihaz yüksek miktarlarda imal edilmeye başlanırsa, 500 dolardan daha az bir maliyetle üretilebilirmiş. Akıllı telefonun pilini kullanacağı için sabit bir güç kaynağından bağımsız olarak da çalışabilirmiş. Bir de özel laboratuvarlara sahip olmayan az gelişmiş bölgelerde de kullanılabilecek.

Bahsedilen teknik kullanılarak kolon kanseri tümörü teşhis edilmiş ve geleneksel yöntemlerle de teşhisin isabetli olduğu doğrulanmış. Nature Communications’da yayınlanan makaleye şu linkten ulaşıyoruz http://www.nature.com/articles/ncomms13913.

Araştırmacılar Ebola veya Zika gibi virütik enfeksiyonların tespitinde de bu teknolojiden faydalanılabileceğini umuyorlar.

Dipnot: UCLA’deki California NanoSystems Institute mikroskopu geliştirmiş, Stockholm ve Uppsala Üniversiteleri ve Stockholm’deki SciLifeLab de DNA zincirlerinin analizinde görev almış.

Haberi ve fotoğrafları şuralardan aldık:

http://www.su.se/english/research/research-news/dna-test-with-smartphone-facilitates-accurate-treatment-1.315902

http://newsroom.ucla.edu/releases/smartphone-microscope-offers-cost-effective-dna-sequencing-and-genetic-mutation-analysis

http://newsroom.ucla.edu/releases/ucla-engineers-first-to-detect-and-measure-individual-dna-molecules-using-smartphone-microscope

 

 

The following two tabs change content below.

Tılsımlı Kuark

Beğendiği bilimsel haberleri kendi çapında paylaşırken bir gün, “Gel burada paylaş, bir işe yarasın,” dediler. O gün bugündür yazıyor işte. Durduramıyoruz. Mühendis ama gönlü sosyal bilimlerde. Işığı çok sever. Bir de Solvay Konferansı’na katılmak isterdi çünkü bütün favori insanları orada.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.