Güneş tutulmasına farklı bir bakış

Geçen ay gerçekleşen güneş tutulması sırasında çekilen görüntüleri fotoğraftaki gibi montaj yapıp birleştirmişler ve bu muhteşem güzellik ortaya çıkmış. (Hayır Sauron’un Gözü’ne benzemiyor, Sauron’un gözü komple turuncu, ortası da yılan gözü gibi bir kere)

Dünkü Astronomy Picture of the Day (astronomi pikçır of dı dey = Günün Astronomi Görseli) sayfasında paylaşılan aşağıdaki görüntü, hem Dünya’dan hem de uzaydan çekilen resimlerin birleştirilmesiyle oluşturulmuş. “Uzaydan çekilen resimler”den kastımız, SOHO tarafından çekilen resimler. SOHO (Güneş ve Heliosferik Gözlemevi), Güneş ve Dünya arasında ve Dünya’nınkine paralel bir yörüngede dolaşan bir gözlemevidir ve adı üstünde, Güneş’i gözler.

Fotoğrafımızda, ortadaki gözbebeğine benzeyen karanlık alan, yerden görüldüğü şekliyle güneş tutulmasını gösteriyor. Siyah bölgenin dışındaki alanlar ise Güneş’in korona (taç) adı verilen dış katmanı. Normalde biz güneş tutulması olduğunda gri-mavi bölgeyi yerden görebiliriz çünkü Güneş tutulmasında, Ay Güneş’i kapattığı için Güneş bir süreliğine kararır. Böylece etrafındaki aydınlık korona görünür hale gelir. Hatta bu durum 1919 yılında gözlendiğinde Einstein’ın genel görelilik teorisinin doğrulanmasını sağlamıştı. Çünkü Güneş’in büyük kütlesinin, ışığı büktüğü anlaşılmıştı. (Bunu yazdık ki aklınız iyice karışsın) (Fakat güneş tutulmasından bahsedip de Einstein’dan bahsetmesek olmazdı) (Çünkü bu çok az bilinen bir olay) (Çünkü olur da bir gün hoşlandığınız kişi size bu soruyu sorarsa apışıp kalmayın da cevap verebilin diye) (Hoşlandığınız kişi de bilimi sevsin hem)

Bu kompozit resimde ise koronayı çok daha büyük görebiliyoruz çünkü SOHO Güneş’e bizden çok daha yakın. Adamlar da fotoğraflara montaj yapmışlar (hayır fotoşok değil). Negzel di mi.

The following two tabs change content below.

Tılsımlı Kuark

Beğendiği bilimsel haberleri kendi çapında paylaşırken bir gün, “Gel burada paylaş, bir işe yarasın,” dediler. O gün bugündür yazıyor işte. Durduramıyoruz. Mühendis ama gönlü sosyal bilimlerde. Işığı çok sever. Bir de Solvay Konferansı’na katılmak isterdi çünkü bütün favori insanları orada.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.