Vaziyet alın geliyorlar!

Şimdi efendim elimizde bir adet kuyruklu yıldız var. Adı Swift-Tuttle. Bu kuyruklu yıldız bizim gibi Güneş’in etrafında dolaşmakta. Fakat onun yolu yol değil. Diyoruz ama inandıramıyoruz. Ağustos ayında, Dünya olarak biz bu kuyruklu yıldızın kuyruğundan kalanların içinden geçiyoruz. (inanmazsınız) Her Ağustos’ta geçiyoruz. Çünkü evrenin harika bir düzeni var. Periyodik. Şaşmıyor. Gelecek sene bakın, yine geçeceğiz. Geçmezsek gelin bizi dövün. (dövmeyin ama yazık. hem haklıyız ki.)

Kuyruklu yıldızın kuyruğundan kalan kalıntıda toz, buz, küçük taşlar var. İşte bunların içinden geçiyoruz biz cümle gezegen. Bunlar bizim atmosfere girerken maruz kaldıkları sürtünme kuvvetinden dolayı yanıyorlar, patlıyorlar, tutuşuyorlar. Neden? Çünkü gaz molekülleri var atmosferde. İzin vermiyorlar bunların geçmelerine, direniyorlar da direniyorlar. Sürtüşme oluyor aralarında. “You shall not pass!” diye bağırıyor Gandalf Reyiz! Savaş çıkıyor, ortalık yangın yeri, alevler her yeri kaplıyor (sürtünme kavramına yeni bir bakış açısı getirmek istedim). Biz de bunları kayan yıldızlar olarak görüyoruz, dilek tutuyoruz falan.

Bu taşların, parçaların Dünya’ya girdiği bölge tam da Perseus takımyıldızının olduğu alan. Perseid ismi de ondan kelli yani.

Perseus aynı zamanda Medusa’nın başını kesen mitolojik kişilik. Atı da var, hem beyaz hem de kanatlı, cogzel, adı Pegasus. Perseus, atıyla beraber Medusa’nın kafasını kesmeye gittiği yolculuk sırasında hobi olarak Kassiopia’nın kızı Andromeda’yı da kurtarır. Bu nedenle gökyüzünde bu üçü birbirine çok yakındır (bu isimleri verenler çok romantikse demek).

Temelde göktaşı yağmurları bu şekilde gerçekleşiyor işte. Her yıl Kasım ayında da var misal, onlar da Leonid’ler. Muhabbet aynı. Başka bir kuyruklu yıldız, başka bir giriş noktası. Aralık’ta Geminid’ler var. O da aynı. Varoğluvar yani.

Hal böyleyken böyle işte dostlar.
Nice yiğit gaz molekülü, toz ve taş bu uğurda feda ediliyor. Yani bir Miğfer Dibi muharebesi değil tabi ama yine de seyredilmesi gerekli bir olay. Savaşın en şiddetli geçtiği tarihler 12 ve 13 Ağustos. Saatte 100 tane göktaşı görülebilir.
Eğer Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali’ne gidemediyseniz, şehir ışıklarından uzak bir bölgeye gidin, ışık gösterisinin keyfini çıkarın.

Fotoğraf: www.boston.com’dan.
Çok süpersonik fotoğraflar bolca paylaşılacaktır önümüzdeki günlerde. Ama Perseus ile Andromeda’nın ne kadar yakın olduğunu gösteren resim paylaşılmayacaktır. Buyrun.

 

 

The following two tabs change content below.

Tılsımlı Kuark

Beğendiği bilimsel haberleri kendi çapında paylaşırken bir gün, “Gel burada paylaş, bir işe yarasın,” dediler. O gün bugündür yazıyor işte. Durduramıyoruz. Mühendis ama gönlü sosyal bilimlerde. Işığı çok sever. Bir de Solvay Konferansı’na katılmak isterdi çünkü bütün favori insanları orada.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.