Karanlık Olduysa Şişe Açayım?

“Birinin çöpü, başka birinin hazinesidir.” demiş ünlü düşünür (kim demiş bilmiyoruz, idare edin.)

Doğada çözülmeyen atıklarımız çöp dağları oluştururken, bunları tekrar işlemeye gerek kalmadan gündelik hayatta kullanabiliyor olmak çok rererö.

Massachusetts Institute of Technology (MIT) öğrencileri tarafından atık PET şişeler kullanılarak yapılan ampuller de bu konuda bir örnek. Fikrin ilk olarak 2002’de Brezilyalı bir oto tamircisi tarafından uygulandığı da söyleniyor. Şişelerin içine su ve uzun vadede bakteri/yosun oluşumunu engellemek için az miktarda çamaşır suyu koyularak üretilen bu ampuller 60 Watt’lık bir ampule eş aydınlatma sağlıyorlar. Şişeler doldurulup yarısı dışarıda, diğer yarısı da içeride kalacak şekilde çatılara yerleştiriliyor. Şuyun ışığı kırıp dağıtması sayesinde de içeride kalan kısım ampul işlevi görüyor.

Proje, özellikle Brezilya, Filipinler gibi elektriğe ulaşamayan gecekondu bölgelerinde kullanılmak üzere düşünülmüş. Bu bölgelerdeki evler genellikle metal çatılara sahip, bitişik, penceresiz evler.

Şimdiye kadar Manila’da yaklaşık 10.000 eve bu ampullerden yerleştirilmiş. Sadece güneşli günlerde çalışabiliyor olsa da, elektriğe ulaşımın kısıtlı veya çok pahalı ve zor olduğu durumlar düşünülürse bölgedeki fakir aileler için çok büyük miktarda tasarruf anlamına geliyor ampuller.

Bu güzel icadı görmek için aşağıdaki videoyu da izleyin:

The following two tabs change content below.

Can

BNGL ilk kez Facebook sayfası olarak kurulurken, “Olm akademisyensin, bilim milim anlarsın bu işlerden. Gel bak böyle bir şey yapmak istiyoruz,” diye kandırıldı, kurucu üyeler arasında yer aldı. Bizimle iletişime geçtiğinizde ciddi cevaplar alırsanız Can’a denk gelmişsinizdir büyük ihtimalle.

Yazar: Can (tümünü gör)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.