İşeme Yavrum, İlaç Atıyorlar; İşeyince Kırmızı Oluyormuş!!!
Denize işiyorlar!!! Hem de kimyasını değiştirecek kadar…
Minyatür deniz canlıları dünyanın en büyük göçlerinden birini gerçekleştiriyorlar; hem de her gün. Zooplankton olarak adlandırılan bu canlılar her gece okyanus yüzeyine beslenmeye çıkıyor, gün boyunca da güneş ışınlarının erişemediği karanlık derinliklere çekiliyorlar.
Gün boyu gerçekleştirdikleri amonyak salımının da (bizdeki karşılığı işemek!) deniz kimyasına şaşırtıcı derecede büyük etkisi var. Özellikle de düşük oksijenli kısımlarda…
Okyanusa işemekten ne olacak ki diye düşünebilirsiniz, fakat bu mendebur hayvanlar küçük boyutlarını kalabalıklıklarıyla dengeliyorlar.
Önceleri zooplanktonların düşük oksijenli bölgelerde diğer deniz yırtıcılarından korunmak için dolaştıkları, hayatta kalmak için de vücutlarında depoladıkları küçük miktardaki oksijeni kullandıkları düşünülüyordu. Fakat http://www.pnas.org/
Bu sidikli yaratıkların saldığı amonyak, oksijensiz bölgede yaşayan bakteriler tarafından nitrojene çevrilerek deniz ekosistemi için çok gerekli bir şeye, gübreye dönüşüyor.
Bu işi yapanlar, oksijensiz bölgelerin oksijensiz kalmasının nedeni olan bakteriler olsa da, zooplanktonlar salınan amonyağın miktarını belirliyorlar.
Doğada yaşayan her canlı, bulunduğu ekosistemin bir parçası, ve bu sistem içerisindeki etkileşimler görüldüğü üzere hiç de basit ve dosdoğru değil.
Can
Yazar: Can (tümünü gör)
- Süper Gücünüze Talip Var - 8 Kasım 2018
- ÜÇ!!! - 14 Mart 2017
- D.N.A. - 11 Mart 2017
- Bunlar X’e de inanmıyor!!! - 19 Kasım 2014
- “İki Elleriyle Bir Modülü…” – Tekrar Düşünün! - 16 Kasım 2014