Japonlar’ın görünmez treni

Dünyanın en hızlı trenlerine sahip olmak Japonlar’a yetmemiş anlaşılan ki “e bir de görünmez tren deneyelim, nasıl olur acaba yeeaa” demişler. Yani adamlar doğanın dokusuna o kadar çok uyum sağlamak istiyorlar ki tren oradan geçecek ama sanki orada hiç olmayacak gibi. Yani sanki varmış da yokmuş gibi? Sanki Schrödinger’in (Şirödinger) kedisi gibi. Yok, aslında değil. Şimdi aklınızı karıştırmayalım. Ya da karıştıralım yaa, karışsın biraz, karışık akıl iyidir, kolay ele geçirilmez.

Neyse, diyorduk ki görünmez tren. Evet şahane. Hayır, sanki saatte 300 km. hızla giden Şinkansen’i görebiliyoruz da tam görünmezini istiyorlar? Ya da ne bileyim efendim deneme sürüşünde saatte 600 km. ile hız rekoru kıran Maglev trenini görebilecek miyiz ki? Zaten göremeyeceğiz? Neyin kafasını yaşıyorsunuz arkadaş? (Zen kafası ahahahaha). Tamam ciddileşelim lütfen.

Görünmez treni tasarlayan kişi de bilim insanı değil, mimar (bak aynı kafa yine). Sanat ve bilimin harika sinerjisine tanık oluyoruz burada. Mimarlığın Nobel’i kabul edilen Pritzker Mimarlık Ödülü’ne de sahip olan Kazuyo Sejima, Seibu Demiryolları tarafından bu göreve uygun görülmüş. Henüz daha fikir aşamasında olsa da, ilk yedi trenin Seibu Holding’in 100. kuruluş yıldönümüne rast gelen 2018 yılında raylara çıkması bekleniyormuş.

Bir kadın dokunuşu ile demiş ki Sejima, “Bu trenler Chichibu’nun dağlarından Tokyo’nun içlerine kadar dolaşarak çok farklı yerlerden geçiyor. O yüzden de bu değişik manzaralarda usulca yaşayabilseler ne güzel olur diye düşündüm.” Canımm. Diyor ki yani, hem süper teknolojik olsun, süper hızlarda gitmeye devam etsin, ama etrafı da rahatsız etmesin, doğayla uyumlu olsun, sanki doğanın bir parçasıymış gibi dolaşsın dağların, şehirlerin arasında. İşte görmek istediğimiz hareketler. (Fotoğraf: Ayder Yaylası.)

Peki görünmezlik nasıl olacak? Öncelikle Wonder Woman’ın hayalet uçağındaki gibi saydam olmayacak. Çünkü o bir hayalet uçak, radara yakalanmıyor sadece. Wonder Woman’ı görmeye devam ediyoruz uçağın içinde. Burada ise mevcut trenlerin yüzeyini yarı-yansıtıcı aynalarla kaplayacaklar. Böylece trene baktığınızda sanki manzarayı görüyormuşsunuz gibi olacak, treni veya içini değil. Aynalar, trenin etrafındaki görüntüyü yansıtacak. O kadar da basit yani. (Metamalzemeler de kullanabilirlerdi tabi, ama henüz bu malzemeler görünür ışığı saptıramıyor.) Tren gibi büyük bir aracı (neredeyse) görünmez yapmanın en iyi yolu aynalar. Üstelik de basit ve ucuz.

The following two tabs change content below.

Tılsımlı Kuark

Beğendiği bilimsel haberleri kendi çapında paylaşırken bir gün, “Gel burada paylaş, bir işe yarasın,” dediler. O gün bugündür yazıyor işte. Durduramıyoruz. Mühendis ama gönlü sosyal bilimlerde. Işığı çok sever. Bir de Solvay Konferansı’na katılmak isterdi çünkü bütün favori insanları orada.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.