“2015 Uluslararası Işık Yılı”
Işık, hepimizi büyüleyen bir olgu.
Bunu fark eden Birleşmiş Milletler, geçtiğimiz 2015 yılını Uluslararası Işık ve Işık-temelli Teknolojiler Yılı ilan etti. Ne alaka demeyin, yapıyormuş Birleşmiş Milletler böyle şeyler. Misal 2014 yılı Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı, Gelişmekte olan Küçük Ada Ülkeleri Yılı ve Kristalografi Yılı seçilmiş. Yaşlılar Yılı, Doğal Lifler Yılı falan seçmişlikleri de var (lütfen ciddiyetinizi kaybetmez misiniz, adamlar iyi birşey yapıyor sonuçta.)…
Neyse efendim, bizi ilgilendiren asıl şey Işığın Yılı ve bu vesileyle Chandra X-Işını Gözlemevi ve Uluslararası Optik ve Fotonik Topluluğu (SPIE) ortaklığı ile başlatılan açık kaynaklı bir proje olan Light: Beyond the Bulb. (Türkçe’ye çevirince Işık: Ampülün Ötesi gibi saçma bir hale geliyor, idare edin artık.)
Bu proje çerçevesinde tüm dünyadan ışık ile ilgili resimler toplanmış ve bilimsel denetlemeden geçtikten sonra bu fotoğraflar http://lightexhibit.org adresinde sergilenmeye başlanmış. Sergi hala devam ediyor. (internette çünkü)
Gördüğünüz rengarenk fotoğraf da bu siteden alındı. Levisticum (selam otu) isimli bitkinin mikroskop altında polarize ışık ile incelenmesi ile yaratlıan bu fotoğraf gecemize neşe katmak için burada. Polarize ışık, normal ışıkla görülemeyen detayları ve kontrastları ortaya çıkarıyor. Güneş gözlüğünüz polarize ise dünyayı daha şahane görüyor olmanız gibi. Şaka lan şaka, inanmayın hemen. Öyle birşey yok. Herkes gibi görüyorsunuz dünyayı.
Geçmiş Işık Yılı’mız tekrardan kutlu olsun.
Fotoğraf Marek Mís’in eseri.
Tılsımlı Kuark
Yazar: Tılsımlı Kuark (tümünü gör)
- Güneş’in en temiz fotoğrafı - 30 Ocak 2020
- Mars’taki Gale Krateri’nde sülfatlar - 2 Ocak 2020
- Güneş Sistemi’nin dev gezegeni - 1 Haziran 2018
- MR görüntülemede artık ses de var heyoo - 20 Mayıs 2018
- Antarktika’da yanardağ varmış! - 18 Ağustos 2017