Şarz Mühim

The University of Southern California (USC) bilim insanları, günümüzde yaygın olarak kullanılan lityum-iyon pillere kıyasla daha düşük maliyetli, daha uzun ömürlü ve daha çevre dostu olan su bazlı organik pil geliştirdiler.

İçinde elektroaktif organik kimyasal çözeltiler bulunan, birbirinden bir zar yardımıyla ayrılmış iki bölmeden oluşan bu yeni tür pilin bir diğer özelliği de ölçeklenebilmesi. Yani, tankları ne kadar büyükse o kadar enerji üretilebiliyor. Bu yüzden, rüzgar ve güneşten enerji üreten santrallerde kullanılabileceği düşünülüyor.

Bitmedi.

Lityum-iyon pillerin ortalama kullanılabilir ömürleri yaklaşık 1000 şarjken, onda bir maliyetle üretilebilen organik pillerin ömürleri yaklaşık 5000 şarj. Bu da tahminen 15 yıllık bir kullanım ömrü anlamına geliyor.

Araştırmacılar, pilde kullanılan, “kuinon” türevi malzemeyi deneme yanılma yoluyla elde ettiklerini söylüyorlar. Kuinon, bitkiler, mantarlar, bakteriler ve bazı hayvanlarda bulunuyor; fotosentez ve hücre solunumunda aktif rol oynuyor.

Pilin geliştiricileri, gelecekte mega ölçekteki enerji bankalarının düşük maliyetli ve çevreye zarar vermeden kurulmasının hayalini kuruyorlar.

Araştırmanın detaylarını merak edenler için makale, Journal of the Electrochemical Society adlı dergide bulunuyor.
http://jes.ecsdl.org/content/161/9/A1371.full?sid=e4be8ba7-839f-4669-9a85-5b9c42d73289

The following two tabs change content below.

Can

BNGL ilk kez Facebook sayfası olarak kurulurken, “Olm akademisyensin, bilim milim anlarsın bu işlerden. Gel bak böyle bir şey yapmak istiyoruz,” diye kandırıldı, kurucu üyeler arasında yer aldı. Bizimle iletişime geçtiğinizde ciddi cevaplar alırsanız Can’a denk gelmişsinizdir büyük ihtimalle.

Yazar: Can (tümünü gör)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.