Şarz Mühim
The University of Southern California (USC) bilim insanları, günümüzde yaygın olarak kullanılan lityum-iyon pillere kıyasla daha düşük maliyetli, daha uzun ömürlü ve daha çevre dostu olan su bazlı organik pil geliştirdiler.
İçinde elektroaktif organik kimyasal çözeltiler bulunan, birbirinden bir zar yardımıyla ayrılmış iki bölmeden oluşan bu yeni tür pilin bir diğer özelliği de ölçeklenebilmesi. Yani, tankları ne kadar büyükse o kadar enerji üretilebiliyor. Bu yüzden, rüzgar ve güneşten enerji üreten santrallerde kullanılabileceği düşünülüyor.
Bitmedi.
Lityum-iyon pillerin ortalama kullanılabilir ömürleri yaklaşık 1000 şarjken, onda bir maliyetle üretilebilen organik pillerin ömürleri yaklaşık 5000 şarj. Bu da tahminen 15 yıllık bir kullanım ömrü anlamına geliyor.
Araştırmacılar, pilde kullanılan, “kuinon” türevi malzemeyi deneme yanılma yoluyla elde ettiklerini söylüyorlar. Kuinon, bitkiler, mantarlar, bakteriler ve bazı hayvanlarda bulunuyor; fotosentez ve hücre solunumunda aktif rol oynuyor.
Pilin geliştiricileri, gelecekte mega ölçekteki enerji bankalarının düşük maliyetli ve çevreye zarar vermeden kurulmasının hayalini kuruyorlar.
Araştırmanın detaylarını merak edenler için makale, Journal of the Electrochemical Society adlı dergide bulunuyor.
http://jes.ecsdl.org/
Can
Yazar: Can (tümünü gör)
- Süper Gücünüze Talip Var - 8 Kasım 2018
- ÜÇ!!! - 14 Mart 2017
- D.N.A. - 11 Mart 2017
- Bunlar X’e de inanmıyor!!! - 19 Kasım 2014
- “İki Elleriyle Bir Modülü…” – Tekrar Düşünün! - 16 Kasım 2014