Nötrino avında bir yapı: IceCube
Evrenin en elit parçacıklarından biri olan nötrinolar öyle elit ki ki uzayın geri kalanıyla etkileşime girmeye tenezzül bile etmiyorlar, burunları böyle havada, arşa çıkmış. İsimleri gibi de nötraller, etliye sütlüye dokunmuyorlar. Hayalet Casper içinizden geçse birşey hissetmezsiniz ya, hah işte aynen öyle durum. Şu anda mesela içinizden trilyonlarca nötrino geçiyor, birşey fark ettiniz mi? Fark etmediniz. (Alemlerde fark ettim dersiniz)
E hiçbir uzay evladıyla etkileşime girmeyince, bizim biliminsanları da yakalayamıyor haliyle bu hayaletimsi parçacıkları. Kendilerini bulmak sağlam çaba gerektiriyor. Ama demokrasilerde çare tükenmez. Ki, tükenmemiş de zaten.
Bir kısım demokratik ülkenin bir kısım (demokrat olup olmadığını bilmediğimiz) biliminsanları, Antarktika’nın altına inşa ettikleri devasa IceCube (Buz Küpü) Gözlemevi ile bu kendini kimselere göstermeyen ultra-yüksek-mega-voltran-voltran-voltran-enerjili nötrinoları bulmaya niyetlenmişler. Azimle niyet birleşince sonuca da ulaşmışlar tabi. Yakalanamaz denen parçacıkları bulmuşlar! Bulmuşlar da, isimlerini Edi, Büdü, Miss Piggy, Minik Kuş falan koymuşlar. (Gülmeyin la yazık) Sen galaksiler ötesinden uç gel, Dünya’da aşırı havalı bir dedektöre (bknz. foto) yakalan, adını Edi, Büdü koysunlar.
Galaktik dram.
Alemlerde bu isimleri söylemeyin yalnız, size de gülerler. Siz en iyisi müon, tau nötrino falan deyin, “Bilim Ne Güzel Lan! ne güzel değil mi lan” deyin, bir işe yarayın.
Tılsımlı Kuark
Yazar: Tılsımlı Kuark (tümünü gör)
- Güneş’in en temiz fotoğrafı - 30 Ocak 2020
- Mars’taki Gale Krateri’nde sülfatlar - 2 Ocak 2020
- Güneş Sistemi’nin dev gezegeni - 1 Haziran 2018
- MR görüntülemede artık ses de var heyoo - 20 Mayıs 2018
- Antarktika’da yanardağ varmış! - 18 Ağustos 2017