Mars’taki Gale Krateri’nde sülfatlar

Mars’ta zamanında su olduğu o kadar çok konuşulan bir şeydi ki, gerçekten olduğu açıklanınca o kadar da şok şok şok etkisi yapmadıydı sanki?

Konuyla ilgili kanıtlar yavaş yavaş artıyor.

Curiosity’nin Gale Krateri’nde yaptığı çalışmalar sonucunda, 3.3 – 3.7 milyar yıl yaşında sülfatlar bulunmuş, yani tuz. O zamanlarda burada tuzlu bir göl olduğu ve göldeki suyun buharlaştığı düşünülüyor. Kraterin de 3.5 yıl önce Mars’a çarpmış olan bir meteor tarafından oluşturulduğu sanılıyor. Meteor gezegene çarpınca puff! Orada bulunan katman katman kayalar ortaya çıkmış. Yani gezegenin geçmişi hakkında bilgiye ulaşmak biraz daha kolay, meteor baya bir toprak uçurmuş. Curiosity’nin bulduğu tuzlar kraterdeki kaya katmanlarında bulunan ceplerde konsantre şekilde mevcutmuş. Asıl enteresan olanı ise derinlerdeki (yani yaşça daha eski) katmanlarda tuz bulunmaması. Buradan da şu sonucu çıkarmış bizim afacan biliminsanları: O zaman demek ki Mars’ın iklimi o sıralarda değişiyor olacaktı ki göldeki su yavaş yavaş buharlaşıyordu ve böylece zaman geçtikçe göldeki tuz konsantrasyonu artıyordu. Daha genç kayalardaki tuz oluşumlarını bu şekilde açıklamışlar. Başka bir açıklaması da olabilir tabii ki (hayalgücümüz sonsuz) ama şu an en akla yatkın olanı bu.

Fotoğrafta, alt tarafta elips içine alınmış noktacık da Curiosity. Canım ne güzel de geziyor kırmızı gezegende. Daha uzun yıllar da bize bilgi göndermeye devam edecek.

Haber aslında eski, Ekim ayına ait, ama kış uykusundan yeni uyandığımız için anca paylaşabiliyoruz 😀 Hatamız varsa da uyku mahmurluğuna verin 😉 2020’de daha çok görüşmeyi dileriz.

Fotoğraf: NASA/JPL-Caltech/ESA/DLR/FU Berlin/MSSS

Haberin kaynağı: http://astronomy.com/news/2019/10/this-lake-on-mars-was-drying-up-billions-of-years-ago?utm_source=asytwitter&utm_medium=social&utm_campaign=asytwitter

The following two tabs change content below.

Tılsımlı Kuark

Beğendiği bilimsel haberleri kendi çapında paylaşırken bir gün, “Gel burada paylaş, bir işe yarasın,” dediler. O gün bugündür yazıyor işte. Durduramıyoruz. Mühendis ama gönlü sosyal bilimlerde. Işığı çok sever. Bir de Solvay Konferansı’na katılmak isterdi çünkü bütün favori insanları orada.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.