Güneş’in en temiz fotoğrafı
Temmuz 2019’da ilk gözlemlerine başlayan, son teknoloji ile donatılmış Daniel K. Inouye Güneş Teleskopu (DKIST), Güneş’in yüzeyinin şimdiye kadarki en yüksek çözünürlüklü fotoğrafını çekmiş. 😀
10 Aralık’ta yapılan gözlemin sonuçları bugün açıklanmış. Biz de sıcak sıcak paylaşalım dedik. Görüntü ilk bakışta altın elementini andırsa da baya baya Güneş yüzeyi kendisi. (Başka farklı şeylere de benzetenler olmuştur kesin, Twitter yıkılıyor hatta şu an :D)
Fotoğrafta görünen hücre gibi yapıların her biri Teksas eyaleti kadar büyüklükte, yani Türkiye’nin yüzölçümünden birazcık daha küçük. Aydınlık kısımlar yükselen sıcak plazma, karanlık kısımlar ise yukarı doğru fışkıran plazmanın tekrar içeri girdiği yerlermiş.
Hawai adalarından biri olan Maui’nin zirvesi Haleakalā’ya yerleştirilen DKIST, Güneş yüzeyinde 30 km gibi küçücük mesafeleri bile gözlemleyebilecek kadar gelişmiş bir teknolojiye sahip ve “Acaba Güneş’in tacı (koronası) neden yüzeyden milyorlarca derece daha sıcak?” gibi soruların cevaplarını arayacakmış. Yeni bir güneş döngüsünün başlayacağı bu yıl gözlem için şahane bir fırsat sunacaktır.
Fotoğraf: NSO/AURA/NSF
Kaynaklar: https://www.technologyreview.com/s/615113/these-are-the-highest-resolution-photos-of-the-sun-ever-taken/?fbclid=IwAR36h5C1GajSRxS_L2Ebo6QVTq5PyzOJJcd05M4Ikl9rbAShhH8j_Fx0TcQ
Tılsımlı Kuark
Yazar: Tılsımlı Kuark (tümünü gör)
- Güneş’in en temiz fotoğrafı - 30 Ocak 2020
- Mars’taki Gale Krateri’nde sülfatlar - 2 Ocak 2020
- Güneş Sistemi’nin dev gezegeni - 1 Haziran 2018
- MR görüntülemede artık ses de var heyoo - 20 Mayıs 2018
- Antarktika’da yanardağ varmış! - 18 Ağustos 2017