Fasülyenin Gücü Adına

İngiltere’de bir süpermarket, enerji ihtiyacını, manav reyonunda durup da satamadığı çürümüş meyve-sebzelerinden elde ettiği biyogaz ile karşılamayı planlıyor.

İngiltere’nin Cannock bölgesinde bulunan Sainbury’s mağazası (çok şey ifade etti değil mi?), anaerob çürütücü tesislerini kullanarak İngiltere’nin enerji şebekesini kullanmayı bırakacağını açıkladı. İngiltere’de elektrik enerjisi çoğunlukla kömür, doğalgaz ve nükleer enerji santralleri tarafından üretiliyor. Sainsbury’s hatta, ürettiği ihtiyaç fazlası elektriği de şebekeye satabileceğini söylüyor.

Bir anaerob çürütücünün içinde, yemek yedikten sonra bir ineğin midesinde ne oluyorsa o oluyor.

Cannock’taki mağazanın artıkları, mağazanın elektrik ihtiyacını karşılamaki olmadığı için, diğer bölgelerdeki Sainsbury’s mağazalarının artıkları da toplanarak çürütücüye taşınacak. Yiyecek artıkları, içinde oksijen bulunmayan ve oksijensiz ortamda yaşayan öğütücü bakteriler bulunan tanklara konulacak. Ve bu bakterilerin yiyecekleri öğütmesi sırasında karbondioksit ve metan gazları elde edilecek.

Karbondioksitten ayrılacak olan biyometan da aynen yeraltından çıkarılan doğalgaz gibi elektrik üretiminde kullanılacak.

Anaerob çürütme işleminin sonunda katı ve sıvı artık maddeler ortaya çıkıyor. Bu maddelerin bir kısmı gübre olarak kullanılabiliyor; bu yüzden de çürütme tesisinin yakın çevresinde, çiftlikler gibi, gübreyi kullanabilecek yerler bulunması gerekiyor.

“E bu tesis de karbon salmıyor mu?” derseniz:

Öğütülen atıklar zaten karbon döngüsünün içinde bulunduğu, insan tarafından yeraltından çıkarılmadığı için tam olarak sera gazı salımı olarak sayılmıyormuş. Çürüyen besinin yerine yeni ekinler büyüdüğü için, ve tarım ürünleri için de bu geçerli olduğu için, salınan karbonun yeni ekinin bünyesinde tekrar depolanacağı düşünülüyor.

Belki bir gün o toprakta bir çiçek yeşerecek… Belki o çiçeğe bir arı konacak…

Hadi dağılın.

The following two tabs change content below.

Can

BNGL ilk kez Facebook sayfası olarak kurulurken, “Olm akademisyensin, bilim milim anlarsın bu işlerden. Gel bak böyle bir şey yapmak istiyoruz,” diye kandırıldı, kurucu üyeler arasında yer aldı. Bizimle iletişime geçtiğinizde ciddi cevaplar alırsanız Can’a denk gelmişsinizdir büyük ihtimalle.

Yazar: Can (tümünü gör)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.