DNA’ya film depolamaca
Hollywood’da sadece film yapıldığını sanıyorsanız yanılıyorsunuz.
Technicolor ismini duymuş muydunuz? Eğer filmlerin sonundaki yazıları sonuna kadar okuyan egzantrik insanlardansanız (bu yazıyı yazan editörümüz gibi) o zaman Technicolor tanıdık gelir. Efendim, bu şirket filmlere canlılık, görsellik katmakla meşgul. Kendi isimleriyle anılan bir renklendirme tekniği de mevcut. Mühendislik şirketi olarak başlayıp sonra kendilerini filmlere görüntü güzelliği katarken bulmuşlar. Oz Büyücüsü ve Rüzgar gibi Geçti filmlerinin rengarenk sahnelerinde bunların parmağı var (baya parmakları var yani, o zamanlar bilgisayar mı varmış). Leonardo’muza sonunda Oscar’ı kazandırarak milletçe ve dünyaca sevinmemize neden olan The Revenant (Diriliş) filmi de bu stüdyonun yetenekli ellerinden geçmiş.
Adamlar 100 yıllık şirket olmalarına rağmen, hem çağı yakalamışlar hem de yeni bir çağ başlatacak bir iş yapmışlar: birkaç damla suda terabaytlarca veri saklamak. Hem de veriyi DNA’ya yazarak. Sentetik DNA’ya veri depoluyorlar şu an.
Şimdi bi dakika. Holivud’dan girdik, nasıl DNA’dan çıktık? Bu dünya ne hale geldi arkadaş?! Herkes kendi işine baksın!
Demiyoruz tabi ki, çünkü herkes bilim yapabilmeli.
2012 yılında Harvard Üniversitesi’ndeki biliminsanlarının 5,5 petabit veriyi 1 gramcık DNA’nın içine koymayı başarmalarından sonra Technicolor’daki ekip o çalışmadan feyz alıp Ay’a Yolculuk filmini 1’lere ve 0’lara dönüştürüp DNA kodu içine yazıp sonra bunu çeşitli kimyasallar kullanarak moleküle dönüştürüp üzerine de bir milyon kopya haline getirip, nano ölçekteki yapay DNA’nın içine sokmuşlar (hacı n’aptın sen ya!) (yazarken yorulduk arkadaş!)
Resimde gördüğünüz mini-şişenin içine, ilk görsel efektlerin kullanıldığı 1902 yılı Fransız yapımı Ay’a Yolculuk isimli sessiz filmin tamı tamına 1 milyon kopyasını sığdırmışlar. Üstüne üstlük bunun binlerce yıl bozulmayacağını söylüyorlar. (Yazıyla bindokuzyüziki. Görsel efekt diyorum. 1 milyon kopya diyorum. Holivud diyorum. Bilim diyorum. Binlerce yıl birşey olmuyormuş diyorum.)
Kapat kapat kapat. Bunun üstüne başka birşey yazılmaz. Adamlar yeni bir çağ başlatmış işte. Resmen devrim. 1080p filmleri saklarız artık binlerce yıl. Bitti yazı.
Tılsımlı Kuark
Yazar: Tılsımlı Kuark (tümünü gör)
- Güneş’in en temiz fotoğrafı - 30 Ocak 2020
- Mars’taki Gale Krateri’nde sülfatlar - 2 Ocak 2020
- Güneş Sistemi’nin dev gezegeni - 1 Haziran 2018
- MR görüntülemede artık ses de var heyoo - 20 Mayıs 2018
- Antarktika’da yanardağ varmış! - 18 Ağustos 2017