Kleptoplasti

Bu yaprak gibi şekli olan hayvanın adı “deniz sümüklüböceği”. Kendisi fotosentez yapan bir deniz hayvanı. (Hayvanlar fotosentez yapmaz yalnız, nasıl olacak o iş?)

Deniz sümüklüböceğinin alglerden kloroplast çaldığı (kleptoplasti) ve fotosentez yaptığı 1970’lerden beri biliniyormuş. Fakat bu organelleri çalıştırmayı nasıl başardıkları bilinmiyormuş. Önemli olan da buymuş. Gel zaman git zaman Amerikalı biliminsanları çalışmış çabalamış, gizemi çözmüş. Hem de biraz suç üstü yapmışlar.
Bu hayvan bildiğiniz gen çalıyormuş efendim, gen! Resmen gen hırsızlığı yapıyorlar. Kloroplastları çalması yetmiyormuş gibi bir de geni çalıyor. Fakat, çalıyor ama çalışıyor.

Bunlar önce algleri afiyetle yiyorlar, sonra sindiriyorlar, sonra kloroplastların çalışması için gerekli enzimi üreten geni bir güzel kendi kromozomlarına entegre ediyorlar. Entegre etmekle kalmayıp çalıştırıyorlar, üstüne bir de sonraki nesillerine aktarıyorlar.
Turbo evrim. Sülale boyu hırsızlık.
Biz daha uçan araba yapamadık, beyni bile olmayan sümüklüböcek gen çalıp organel çalıştırıyor, üstüne fotosentez yapıyor. Sen hayvansın, hayvanlığını bil. Bitkileşmenin alemi yok.
Kapat kapat, sinirim bozuldu. Devam etmiyorum yazıya. Bu ne ya. Zümrüt yeşili deniz sümüklüböceği. Bir de fiyakalı ismi var. Peh. Latincesi’ne bakın Latincesi’ne ” Elysia chlorotica”. Ya sabır.

The following two tabs change content below.

Tılsımlı Kuark

Beğendiği bilimsel haberleri kendi çapında paylaşırken bir gün, “Gel burada paylaş, bir işe yarasın,” dediler. O gün bugündür yazıyor işte. Durduramıyoruz. Mühendis ama gönlü sosyal bilimlerde. Işığı çok sever. Bir de Solvay Konferansı’na katılmak isterdi çünkü bütün favori insanları orada.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.