Çin’deki miyopların önlenemez yükselişi
Bu çocuklar (ya da adamlar) nereye bakıyor? (Söz konusu kişiler Uzakdoğulu olunca yaş tahmini yapmak oldukça zor oluyor, adamlar yaşlanmıyor.)
Çocuk veya adam, nereye baktıklarının konumuzla bir ilgisi yok. Fotoğraf makalede vardı (http://www.nature.com/news/the-myopia-boom-1.17120), güzeldi, o yüzden koyduk.
Gözlüklerin konumuzla ilgisi var ama.
Dikkat ettiyseniz resimdekilerin % 90’ında gözlük var. Hepsi de miyop. Bu oran tam olarak son yıllarda Çin’deki genç miyop insanların oranıymış. 1960’lı yıllarda sadece % 10-20 olan bu oranın neden bu kadar fırladığı konusu araştırılmış.
Miyop ya da hipermetropun ne olduğunu siz de karıştırıyor musunuz? Cevabınız evetse, artık karıştırmayacaksınız. Seul’de 19 yaşındaki erkeklerin % 96,5’unun miyop olduğunu bilin yeter. Şimdi oldu değil mi?
Olmadıysa devam edelim.
Miyop, aslında gözün yamulması. Bildiğiniz sünmesi. Böyle tam ortadan bel vermesi. Dünyamız da böyledir biraz, Ekvator’dan bel verir, tepesine bastırmışlar gibi. Göz bel verince, ışık da tam olarak düşmesi gereken yere, yani retinaya (Ekvator’daki) düşemiyor. Çünkü retina arkaya doğru sünmüş işte. Kaçmış. “E ışık da ileriye düşsünmüş o zaman banane” de diyemezsiniz, çünkü lensin de kapasitesi belli. Düşüremiyor işte daha uzağa. Kurcalamayın.
Ya bu yazı nerelere gitti yine, bundan bahsetmiyorduk ki biz. Aman neyse işte, dünyanın başka tarafındaki biliminsanları yine bilim yapalım demişler, işleri güçleri yok çünkü, araştırmışlar falan ve sonunda bulmuşlar ki çocukların miyop olmasını engelleyen şeylerden biri günde üç saat sokakta oynamaları. Hem gün ışığında oynasınlar, hem dopamin salgılasınlar, gözleri sünmesin. Çünkü ellerindeki veriler göstermiş ki, evde veya kapalı ortamlarda bulunan çocukların miyop olma riskleri açık ortamda birkaç saat kalan çocuklara göre çok daha yüksek. Inınınınnınnnnnn.
Çin’deki çocuklar haftada 14 saat ev ödevi yapıyormuş (sanki Türkiye’dekiler daha az yapıyor).
Tabi bu sadece tek bir araştırma. Miyopun çok başka sebepleri de olabilir. Bilim bu yüzden var. Daha çok araştırmak için. Araştırsınlar bulsunlar.
Siz de çocukları açık havaya, sokağa salın, ne olur ne olmaz. Çocuğunuz yoksa kendiniz çıkın. Açık hava iyidir.
1904 yılından İngiliz göz cerrahı Henry Edward Juler’ın sözüne geldik mi şimdi? Ne demişti kendisi, hatırlayalım: “Miyop durağan hale geldi, hava değişimi -mümkünse deniz seyahati- yapılmalı”. Adamı 100 sene kimse kaale almamış. Henry Edward Juler gibi olmayın.
Tılsımlı Kuark
Yazar: Tılsımlı Kuark (tümünü gör)
- Güneş’in en temiz fotoğrafı - 30 Ocak 2020
- Mars’taki Gale Krateri’nde sülfatlar - 2 Ocak 2020
- Güneş Sistemi’nin dev gezegeni - 1 Haziran 2018
- MR görüntülemede artık ses de var heyoo - 20 Mayıs 2018
- Antarktika’da yanardağ varmış! - 18 Ağustos 2017