Heimlich Manevrası
Tam şöyle güzel güzel yemek yiyorsunuz bir arkadaşınızla ve bir anda yanınızdaki kişi iki büklüm oldu, nefes alamaz hale geldi. Ne yaparsınız? “Helal, helal” deyip yemeğinize de devam edebilirsiniz, ancak gerçekten hayatını kurtarmak istiyorsanız Heimlich Manevrası yaparsınız.
Nefes borusuna kaçan bir cismi çıkarmak için karın bölgesine güçlüce baskı uygulamaya Heimlich Manevrası denir. Bu hareketin temel mantığı diyaframa baskı uygulayıp, solunum yolunu tıkayan maddeyi dışarıya çıkartmak. Avrupa Resüsitasyon Konseyi’nin (ERC-European Resuscitation Council) yönergelerine göre önce kişiyi öksürtmeye çalışmalıyız, sonra sırtına sertçe vurmalıyız, yine olmuyorsa Heimlich uygulamalıyız.
Bu hareket adını Dr. Henry Heimlich’ten alıyor, hareketi tanımlayan ilk kişi o olduğu için. Ancak bu abimiz 1974’te tanımladığı bu hareketi ilk defa 2016’da kullanmış. 54 yaşında iken bulduğu hareketi ancak 96 yaşına gelince, 87’lik bir teyzenin hayatını kurtarmak için uyguladı. Dileriz bir daha uygulamak zorunda kalmaz!
Bilim ne güzel lan, 96 yaşında iken bile hayat kurtarabiliyorsun.
Ufuk Gökçek
Yazar: Ufuk Gökçek (tümünü gör)
- Koronaya Kobay Olmak Kolay mı? - 9 Eylül 2020
- Fransa Sağlık Bakanı Açıkladı. İşte O İlaçlar… - 15 Mart 2020
- Işık Ilık Süt İç. Ya da Dur İçme! Tamam Tamam İç Sen. - 21 Mayıs 2019
- Fitamin Yemeden Duramamak - 9 Ocak 2019
- BU GLUTEN VAR YA, KÖR EDER KÖR! - 25 Temmuz 2016