Halı Saha Maçların Vazgeçilmezi: Mechalar
Korkunç gözüküyor değil mi? Korkmayın korkmayın, Japonlar böyle bir şeyi en son yaptıklarında bunu hastalara hareket olanağı sağlamak ve pirinç çuvallarını bir yerden bir yere taşımak üzere kullandılar. Yani korkmamıza gerek yok, robotlar dünyayı ele geçirmeyecek. Şaka şaka, tabii ki ele geçirecekler; ama henüz değil.
Japon animelerinde ve 90’lı yılların video oyunlarında çokça “Mecha” görmüşüzdür. Skeletonics isimli şirket bu mekaları hayata geçirmiş. Bilim-kurgu bağlamında “Mecha” dediğimiz şey, içine geçip yerleştiğiniz ve içeriden kontrol ettiğiniz bir robot. Yani kendi zihni yok, dolayısıyla içindeki insan manyağın teki çıkmadığı sürece etrafına zarar verecek bir yapı değil.
Bu tip mekalar ya da “dış iskelet”ler, genellikle tek bir insanın gücünün yetmeyeceği işleri yapmak için kullanılıyorlar. Başta bahsettiğim gibi, ağır bir pirinç çuvalını alıp bir yerden başka bir yere taşımak gibi görevlerde kullanılabiliyorlar ya da belden aşağı engelli bir insanın kaslarını harekete geçirmek üzere sinir hücreleri boyunca yolladığı komutları alıp, bu insanın bacaklarının göreceği görevleri görebiliyorlar.
Henüz çok gelişmiş bir teknoloji olmasa da, özellikle Japonya’daki üniversitelerde bu alanda çok sayıda akademik çalışma yapılıyor. Bu çalışmalar doğrultusunda, bu mekalar, insanın kaslarındaki ufak hareketleri ya da doğrudan beyninden gelen komutları algılayıp, bu komutlara göre tepki vermek üzere tasarlanıyorlar.
Biz şimdi durduk düşündük, bu aletler tekerlekli sandalyelerin veyahut forkliftlerin yerini almak dışında ne işe yarar diye. Sonunda oturduk dedik ki, “abi bundan 12-14 tane alıp çift kale halı saha maçı yapalım, çok eğlenceli olur.” Yalnız herkes kol saatlerini çıkaracak, yoksa bi’ yerimize filan çarpıp acıtabilir.
Miles Dyson
Yazar: Miles Dyson (tümünü gör)
- Yazları ve Kışları ile Yapay Zekâ - 25 Eylül 2020
- Neymiş Lan Bu Yapay Öğrenme? – 2 - 23 Kasım 2018
- Neymiş Lan Bu Yapay Öğrenme? - 25 Eylül 2018
- Turing Testini Geçen Suni Hücre - 1 Şubat 2017
- Lorenz Çekimi ve Kaos Teorisi - 25 Ocak 2017