Ay’ın İlk Resmi

Ilk Ay resmi.

26 Temmuz 1609’da, İngiliz astronom ve matematikçi Thomas Harriot, ilk kez teleskoptan görülen bir cismin, Ay’ın, bu gördüğünüz resmini çizdi. Galileo’nun çizimlerinden dört ay önce yapmasına rağmen, Galileo’nun çizimleri daha detaylı ve daha ünlüdür. Elindeki teleskop günümüz teleskoplarına göre komik derecede, 6x kadar büyütme yapabiliyordu. Ortadan geçen çizgi aydınlık ve karanlık kısmı ayıran çizgi.

Üniversite eğitiminden sonra Walter Raleigh, astronomi ve “astroloji” bilgisi sebebi ile (o zamanlar bilim sayılıyordu) Harriot’u matematik öğretmeni olarak işe alır. Harriot, bu sürede Raleigh’in yeni duyduğu Güney Amerika’daki “altın şehir” El Dorado’ya gitmesi için gemilerini tasarlar ve muhasebecisi olarak çalışır. Thomas Harriot, iki kez Amerika kıtasına gelir ve bazı kaynaklarda patatesi Avrupa’ya tanıtan kişi olarak bilinir. Virginia’ya yaptığı bir gezide öğrendiği Algonquian dili, matematik anlayışını çok etkilemiştir ve lingustik konusunda da çalışmalar yapmıştır.

Harriot’un fiziğe diğer büyük katkısı, optik konusundadır. Snellius’tan yirmi yıl önce ışığın kırılma yasalarını bulmuştur.

Harriot’un çoğu çalışmasının değeri sonradan anlaşılmış, çünkü hayattayken hiç bir çalışmasını basmamıştır.

Thomas Harriott, tüm haşmetiyle böyle birşey.

 

Buraya da Küçük Prens’in kapak resmini koyayım:
The following two tabs change content below.

Bilgecan Dede

Hukuğa kafası basmadığından meslek okuluna gitti bu. Ondan sonra gâvur bir ustanın yanına çırak verdiler eli iş tutsun diye, çok şükür ustalığını kazanmış ondan, şimdi de usta olmuş çalışıyor. Eli yüzü düzgün biriyle de evermişler. Ben diyorum, “Bak ileride torun combalak olacak, gel bir şirkette işe başla.” Ama dinlemiyor ki, asi biraz bu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.