Atlas artık zıplayabiliyor!
Boston Dynamics, oyuncakları Atlas’ın yeni yeteneklerini sundu. Artık robot zıp zıp zıplıyor, ters takla atabiliyor. Henüz Mark Zuckerberg kafasında, “yea yapay zekâ tehlikeli değil yea,” diyorsanız, korkmaya başlayın. Ya da başlamayın, halen hemen yanımızda yürüyen robotlar görmek için geliştirilecek yerler var. Yapay zekâdan da henüz korkacak bir şey yok. Skynet durumu olursa, taramalı lazer tüfek benim! Birinc!
Ama Boston Dynamics’in az zamanda büyük işler yapması muazzam. 11 sene önce bir belgeselde robotları yürütmenin çok zor olduğunu, daha çözülecek çok fazla problem olduğundan bahsettiklerini hatırlıyorum. 11 sene önce belgeselde izlediğim manzara: bacağa benzeyen iki tane metal çubuk, çubuklar bin tane kabloya bağlı, yanında büssürü bilimci-meendiz, çubuklar koşu bandında romatizmalı gibi yürümeye benzer hareketler yapıyor. 11 sene sonra gördüğüm manzara ise, robot doğada tek başına yürümeyi bırakın, ters takla atıyor! Gerçekten etkileyici.
Atlas’ın ağırlığı 75 kg. İlk prototipi 150 kg idi. Atlas, daha hafif olması için 3D yazıcıdan üretilmiş malzemeleri kullanabiliyor. İlk modelin boyu 1.88m, takla atan Atlas’ın boyu 1.5 m (poposu yere yakın olandan korkacan). Yirmi sekiz tane eklem yeri var. Eklem yerine göre, 1, 2, 3’er dönme eksenleri var. Kas hareketini hidrolik olarak taklit ediyor. Hesapları yapabilmek için ayrı bir bilgisayara ihtiyaç duymuyor, dahili bilgisayar tüm hesapları yapabiliyor, yani Atlas bağımsız hareket edebiliyor. Atlas’a ağ bağlantısı mümkün.
Yakın zamana kadar Boston Dynamics, Google’a bağlıydı. Sonra, Amerikan askerî araştırma birimi DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) satın aldı ve yapılan projeler artık askeriyenin oldu. Boston Dynamics’te çalışıp bu projelerde yer almak isterseniz, artık Amerikan vatandaşı olmak ve güvenlik testlerini geçmek zorundasınız.
Merhaba arkadaşlar, kanalıma abone olmayı unutmayın.
Bilgecan Dede
Yazar: Bilgecan Dede (tümünü gör)
- Fourier Serisi yazısına ek: - 23 Aralık 2018
- Yapay zekâ yüzünden kaybolacak ve eklenecek iş sayıları, bir tabloda - 4 Nisan 2018
- 130 yıl sonra gelen adalet: Telefonun mucidi resmî olarak Antonio Meucci! - 18 Şubat 2018
- Denklem Yazmak - 6 Ocak 2018
- Temel Harmonikler ve Lissajous Eğrileri - 17 Aralık 2017