Elon Musk’tan Yapay Zeka Açılımı: OpenAI
Elon Musk’ın yapay zekaya dair kaygılarını yazmıştık (bkz: http://tinyurl.com/j2m2unl). Bunun üzerine kendisi “olm yapay zeka kötü ellere düşmesin, onu da ben yapayım” demiş ve OpenAI projesini desteklemeye başlamış. Dünyaları yaptı doymadı adam. Daha fazla yapmaz dedik yine yapıyor, önünü alamıyoruz.
Daha önce yazdığımız gibi Stephen Hawking ve Stuart Russell kalibresinde bilim adamlarının da aralarında bulunduğu bir ekip, yapay zekanın kendini geliştirebilme kabiliyetinin insanoğlunun yok oluşu yolundaki en büyük tehdit olduğunu öne sürmüşlerdi. Bu doğrultuda, 11 Aralık 2015’te temelleri atılan OpenAI projesinin amacı, insanlığa faydalı ve arkadaş canlısı yapay zekayı açık kaynak kodlu olarak insanlığın kullanımına sunmak. İşte bu amaçla Elon Musk’ın başını çektiği, PayPal, Y Combinator, LinkedIn ve Amazon gibi şirketlerin yöneticilerinin de aralarında bulunduğu insanlar, Google’ın eski makine öğrenmesi (Machine Learning) uzmanlarından Ilya Sutskever önderliğindeki OpenAI ekibini desteklemekteler.
Peki OpenAI’ın içeriği ne? An itibariyle OpenAI’ın içeriğinde iki büyük modül var. Birincisi OpenAI Gym, diğeri ise OpenAI Universe.
Takviyeli Öğrenme (Reinforcement Learning), bir yapay zekaya bir işi ödüllendirme yoluyla öğretmeye verilen isim. Basitçe açıklamak gerekirse, nasıl ki bir köpeği eğitirken, iyi bir şey yaptığında köpeğe ödül vererek neyi yapması gerektiğini öğrenmesini sağlıyorsak; yapay zekaya da dijital ödüller vererek, ona neyi nasıl yapması gerektiğini öğretebiliyoruz. OpenAI modüllerinden “Gym”, takviyeli öğrenme yöntemlerini uygulama ve karşılaştırmaya dayanıyor. Aşağıda OpenAI Gym ile takviyeli öğrenme sürecinden geçmiş yapay zekanın Breakout oynayışını izleyebilirsiniz:
“Universe” ise biraz daha farklı: Universe, yapay zeka arayüzlerinin insanların rahatlıkla gerçekleştirebileceği basit işleri gerçekleştirmesini sağlamaya çalışıyor. Universe içerisinde binden fazla uygulama var (oyunlar, internet tarayıcıları, basit yazılımlar vesaire). Yapay zeka arayüzü ise, tıpkı bir insan gibi, uygulamadaki pikselleri algılayıp, fare ve klavye kullanarak bu uygulamaları doğru şekilde manipüle etmeye çalışıyor. Özellikle Universe kullanarak yapay zekanın oyun oynamaya çabalamasını, zamanla gelişmesini ve zamanla en iyi bilgisayar oyuncularından daha iyi hâle gelmesini izlemek oldukça eğlenceli bir iş.
Olm, baya Minecraft, Mirror’s Edge, Portal, Kerbal Space Program filan oynuyor yapay zeka. Sonunda kendim bilgisayarın başına geçip oynayamadığım korku oyunlarını oynatıp izleyebileceğim birini buldum, çok mutluyum!
OpenAI Gym için buradan buyurun: https://gym.openai.com/
OpenAI Universe için buradan: https://universe.openai.com/
Tüm açık kaynak kodları için ise buradan: https://github.com/openai
Ayrıca “OpenAI şu an napıyodur? Acaba beni düşünüyo mudur?” gibi sorularınız varsa, Twitter hesaplarını da takibe alabilirsiniz: https://twitter.com/openai
Miles Dyson
Yazar: Miles Dyson (tümünü gör)
- Yazları ve Kışları ile Yapay Zekâ - 25 Eylül 2020
- Neymiş Lan Bu Yapay Öğrenme? – 2 - 23 Kasım 2018
- Neymiş Lan Bu Yapay Öğrenme? - 25 Eylül 2018
- Turing Testini Geçen Suni Hücre - 1 Şubat 2017
- Lorenz Çekimi ve Kaos Teorisi - 25 Ocak 2017