Jedi Teknolojisi vs Acil Tıp

Gün geçmiyor ki Jedi olmaya bir adım daha yaklaşmayalım. Şimdi de aynı onlar gibi koca koca tüpler falan yüklenmeden dalış yapabileceğiz.

Tabii ki bu araştırmanın ana amacı bu olmayabilir, akciğer hasarı ile acile gelen hastaları kurtarmak için yola çıkılmış olabilir, ancak BİZ JEDI OLMAK İSTİYORUZ!

Harvard’dan bir grup bilim insanı içi oksijenle dolu mikropartiküller üretmişler. Bunlar kana verildiğinde yaklaşık olarak 30 dakika boyunca kişinin oksijen ihtiyacını karşılayabiliyormuş. Böylece hastaların akciğerleri çalışmasa bile bu, doktorlara çok değerli bir süre kazandıracak.

Söz konusu yağ partikülü akciğerdeki “sürfaktan” denilen ve oksijen taşınmasını kolaylaştıran bir madde baz alınarak elde edilmiş. Fosfolipidden yaptıkları bu madde bir nevi hücre zarı görevi görüyor ve içindeki oksijeni bir anda vermiyor, difüzyon esasına göre veriyor. Böylece kan oksijen seviyesi azaldıkça sürekli oksijen akışı sağlanıyor. Üstelik fosfolipid olduğu için oksijenini vermiş artıklar da kolay yok ediliyor.

Araştırmanın makalesine bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz (ücretsiz üyelik gerektiriyor): http://stm.sciencemag.org/

Bu gönderiyi beğeneceksiniz *eli havada gezdirme hareketi*.

The following two tabs change content below.

Ufuk Gökçek

“Gel de tıp hakkında yazı yaz,” dediler, daha gelmeden bir yazı yazdı. Fakat sonra kendisini gören olmadı. Boş zamanlarında tıp okuyor, kalan zamanlarında ne yaptığını kimse bilmiyor. Bilimi sever, sahtebilimden nefret eder, birayı ise daha çok sever.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.