Turing Testini Geçen Suni Hücre
Turing testinin hücreler arası versiyonu suni hücreler tarafından geçilmiş sevgili takipçiler. İnsan gerçekten hayret ediyor.
İtalya’nın Trento Üniversitesi’nde, Sheref S. Mansy yönetimindeki bir grup araştırmacı, geliştirdikleri suni hücreleri kimyasallar vasıtasıyla bakterilerle iletişime geçirmiş. Demişler ki, Turing testi nasıl ki bir robotun, bir insanı insan olduğuna ikna etmesine dayalıysa; bizim yapay hücrelerimiz de diğer basit organizmaları gerçek hücreler olduklarına ikna ederlerse Turing testini geçmiş sayılsınlar. (Bakteriler inanırsa biz de inanmış sayılalım!)
İletişimi de, Quorum Sensing yazımızda (http://bit.ly/2jR1Vbl) bahsettiğimiz Acyl Homoserine Lacton (AHL) vasıtasıyla kurmuşlar: Yapay hücreler E. coli, Vibrio fischeri ve Pseudomonas aeruginosa türlerinden bakterilerin arasına bırakılmış ve bu bakterilerin salgıladığı AHL’ye tepki vererek protein üretmeye başlamış.
Mansy’nin grubundaki bilim insanları bakmışlar ki bizim yapay hücre bakteri abilerinin sözünü dinliyor; bizim çocuk, bakterilere laf anlatabilecek mi bir de onu görelim demişler ve suni hücreye AHL salgılama kabiliyeti vermişler. Bir de ne görsünler? Bakteriler de bizim suni hücreye tepki göstermiş.
Biz Quorum Sensing yazısında demiştik “bakteriler de iletişim kurar,” diye, işte Mansy ve ekibi, böylece bu iletişimi suni bir hücre yoluyla kurmayı başarmışlar.
Peki, bu bizim gerçek hayatta ne işimize yarayacak? Kendi aralarında iletişimi bir şekilde kopmuş bakterilerin/hücrelerin arasına bu suni hücreleri koyacağız, bu suni hücreler tam bir enişte gibi, ikisini de “Aaa, ama bayramda küslük olmaz!” diye diye konuşturacak, tam bir elçi gibi iki kopuk parça arasındaki bağı sağlayacak, kardeşi kardeşe kırdırmayacak!
Böylece normalde birbirleri arasında iletişim kur(a)mayacak bakteri kolonilerinin arasına bu suni hücrelerden ekleyip koloniler arası iletişim ağları kurulabilecek ya da tam aksine, Quorum Sensing vasıtasıyla birbiriyle iletişime geçmiş, saldırıya hazır bakteri kolonisine bir anneanne gibi yanaşıp “çocuklar, kavga etmeyin, höt, oturun yerinize,” denilebilecek.
İşte bilim böyle bi’şey, küsleri barıştırır, iletişim kuramayanları konuşturur, saldırganları yatıştırır.
Kaynak: http://www.sciencealert.com/these-artificial-cells-are-not-alive-but-they-just-passed-the-turing-test
Miles Dyson
Yazar: Miles Dyson (tümünü gör)
- Yazları ve Kışları ile Yapay Zekâ - 25 Eylül 2020
- Neymiş Lan Bu Yapay Öğrenme? – 2 - 23 Kasım 2018
- Neymiş Lan Bu Yapay Öğrenme? - 25 Eylül 2018
- Turing Testini Geçen Suni Hücre - 1 Şubat 2017
- Lorenz Çekimi ve Kaos Teorisi - 25 Ocak 2017
Anna lan adamlar bakteriyel translatei icat etmişler. Google translate gibi çevirip daha çok savaş çıkarmasa bari.
Müthiş bir gelişme! Etkileri belki yıllar sonra tam olarak anlaşılacak ama belki bir çok hastalık tarih olacak.. Bilim Ne Güzel Lan! 😛