Tek Atomla Çalışan Kuantum Motoru
Bilim insanlarından bir grup yine toplanmış, demiş ki “ya yirmi birinci yüzyıl olmuş, millet kuantum filan konuşuyor, bizim motorlar filan hâlâ içten yanmalı, ne bileyim mıknatıslı filan, böyle atomlu matomlu ilginç bi’ şeyler yapsak ya?”
Sonra oturup tek atomla çalışan motor yapmışlar. Evet evet, baya tek bir atomla motor çalıştırıyor adamlar. Johannes Gutenberg Üniversitesi Fizik Enstitüsünden bilim insanlarıyla Friedrich-Alexander Üniversitesinden bilim insanları, benzin zamlarına, elektrik faturalarına inat, bir araya gelip dörtlü iyon tuzağına elektrik yüklü kalsiyum atomunu bırakmışlar.
Dörtlü iyon tuzağı dedikleri de iki köşesi pozitif, iki köşesi negatif elektrik yüklü bir cihaz. İki karşılıklı köşesi atomu aynı anda, aynı güçle birbirlerine doğru iterken diğer iki köşesi de aynı anda, aynı güçlü kendilerine doğru çekmeye çalışıyor, böylece atom ortada sabit kalıyor; ancak üzerine binen gücün etkisiyle titreşmeye ve dolayısıyla ısınmaya başlıyor.
Ortaya çıkan ısı termodinamik bir döngü başlatıp motoru harekete geçiriyor. Sonra bu aşırı ısınmış, yerinde duramayan atomu lazerle soğutup normal enerji düzeyine geri çekiyorlar.
Tek parçacıkla çalışan bu motor 10-22 watt aralığında güç açığa çıkarabiliyor ve %30 verimle çalışıyor. Teorik olarak içten yanma termodinamik olayının erişebileceği maksimum verimin %35 olduğu ve günümüz teknolojisinde turboşarjlı bir dizel motorun bile ortalama verimliliğinin %20 olduğu göz önünde bulundurulursa, bu inanılmaz bir başarı. Daha büyük ölçekli bir çalışmada, bu motor arabalarda kullanılan içten yanmalı motorların yerini alabilir.
Bunun yanında, aynı süreci ısıtmak için değil de soğutmak için gerçekleştirecek olurlarsa bu “motor” kendisine bağlanacak nano sistemleri soğutacak bir buzdolabı görevi de görebilirmiş. Bira filan koysak, buz gibi içer miyiz?
Görsellerden ilki, gözlem için kullanılan araçlarla birlikte motorun kendisi. Diğeri ise dörtlü iyon tuzağının görseli.
Bu da kaynak: http://motherboard.vice.com/blog/physicists-built-an-engine-that-runs-on-a-single-atom-quantum-thermodynamics
Miles Dyson
Yazar: Miles Dyson (tümünü gör)
- Yazları ve Kışları ile Yapay Zekâ - 25 Eylül 2020
- Neymiş Lan Bu Yapay Öğrenme? – 2 - 23 Kasım 2018
- Neymiş Lan Bu Yapay Öğrenme? - 25 Eylül 2018
- Turing Testini Geçen Suni Hücre - 1 Şubat 2017
- Lorenz Çekimi ve Kaos Teorisi - 25 Ocak 2017