Bir Karadelik İçine Düşerseniz Ne Görürsünüz?

Bir karadelik içine düşerseniz ne görürsünüz?

Bu videoda, JILA’dan (Joint Institute for Laboratory Astrophysics, University of Colorado) Andrew Hamilton karadelik içine doğru bir seyahatin simülasyonunu yapmış. Kırmızı çizgiler uzay dokusunu görebilmek için eklenmiş, çizgilerin-açıklamanın olmadığı gerçek animasyon için bir sonraki postumuza alalım sizi.

Sol alttaki yuvarlak, karadelik etrafındaki uzaklıkları gösteriyor. Yeşil alanda, doğru enerjiniz varsa, Güneş etrafındaki gezegenler gibi, eliptik kararlı bir yörünge izleyebilirsiniz. Sarı bölgede yine karadelik etrafında kararsız eliptik bir yörünge izleyebilirsiniz. Kırmızı bölgeden sonra, bittiniz. Artık geri dönüş yok.

Karadelik içine serbest düşüyorsunuz. Bu animasyonda kullanılan karadelik, 5 milyon Güneş kütlesine sahip, yani süper kütleli karadelik oluyor. Sağ alttaki saat, sizin kol saatinizde göreceğiniz kendi zamanınızı gösteriyor. Bu 5 milyon Güneş kütleli karadelik için merkeze kadar gitmek 16 saniye alıyor, ancak daha detaylı görebilmek için özellikle yavaşlatılmış. Yani sonlara doğru, merkeze düşmeniz aslında anlık bir olay.

Leonard Susskind’in 70’lerde gösterdiği üzere, bir karadelik arkasına saklanamazsınız. Dünya arkasına saklanabilirsiniz, Ay’a Dünya’nın gölgesi düşebilir, ancak karadelik için böyle bir şey yoktur. Karadeliğin etrafında gördüğünüz parlak halka karadeliğin arkasındaki yıldızlar. Bu etkinin karadelik üzerindeki etkisini de kırmızı kılavuz çizgilerde görüyoruz. Karadeliği görebilmek için eklenen kırmızı çizgilerde gördüğünüz iki nokta, karadeliğin “kuzey” ve “güney” kutbunu gösteriyor. Karadelik etrafındaki ışığı da büktüğü için karadeliğin arkasını da bir parça “görebiliyorsunuz”.

Yaklaşık 30. saniyede, 1.5 Scwarzschild yarıçapını geçiyorsunuz. Bu noktada, karadeliğin etrafındaki ışık, karadelik etrafında yörünge çiziyor. Yani, bu noktada kafanızı çevirmeden kafanızın arkasını (kafanızın arkasında olan bir lambayı) önünüzde görebilirsiniz! Kafanızın arkasından çıkan bir foton karadeliğin etrafında yörünge çizdi.

Schwarschild yarıçapını (yani artık geri dönüş olmayan nokta, sol altta kırmızı ile gösterilen alana girdiniz artık) 34. saniyede geçiyorsunuz. Bu noktadan sonra artık ışık hızını da aşan bir hipotetik bir gemi bile yapsanız karadeliğin içinden çıkamazsınız. Sıçtınız. Uzay-zaman dokusu çok dramatik değişmesine rağmen, eğer kılavuz çizgiler olmazsa olay ufkunu geçtiğinize dair bir şey göremezsiniz. Beyaz çizgiler ikiye ayrılan olay ufkunu gösteriyor.

39. saniyede, karadeliğin merkezine yaklaştınız. Bu noktada, tüm ışık karadeliğin merkezine doğru gidiyor. Bu yüzden bu tekilliği göremiyorsunuz.

Sonunda, artık karadeliğin içindesiniz. Genel görelilik teorisi buraya kadar eşlik etmişti ancak artık yanınızda değil. -Gerçekten- artık şu anda bilinmeyen bir fiziği yaşıyorsunuz. Eğer mesaj gönderebilirseniz bize orada hangi fizik kanunlarının geçerli olduğunu söyleyin de, şu kuantum graviteyi yapalım burada. Bilinmeyen bir fizik içinde olmanıza rağmen, sizi tanımlayan sadece üç tane değişken var: kütle, elektrik yükü ve spin.

Olay ufkundan tekilliğe gitmek, sizin zamanınızla 16 saniyede olup bitti. Dışarıdan sizi gözleyen biri ise milyon yıl sonra turuncu bölgeyi geçtiğinizi gördü ve sizden gelen ışığın giderek kırmızıya kaydığını gördü. Artık evrenin sonuna kadar bekleyip sizden gelen kırmızıya kayan ışığı gözleyebilirse, sizin gerçekten neler yaşadığınızı görebilir.

Kilavuz cizgileri olmadan ayni video:

 

Yazar: Bilgecan Dede.

The following two tabs change content below.

Bilgecan Dede

Hukuğa kafası basmadığından meslek okuluna gitti bu. Ondan sonra gâvur bir ustanın yanına çırak verdiler eli iş tutsun diye, çok şükür ustalığını kazanmış ondan, şimdi de usta olmuş çalışıyor. Eli yüzü düzgün biriyle de evermişler. Ben diyorum, “Bak ileride torun combalak olacak, gel bir şirkette işe başla.” Ama dinlemiyor ki, asi biraz bu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.