Yenilenebilir enerji üretiminde rekor üstüne rekor

Avrupa’da yenilenebilir enerjinin hızına yetişene aşkolsun. Üst üste rekorlar gelmeye devam ediyor. 8 Mayıs günü Almanya’nın tüm enerji ihtiyacının % 95’ini yenilenebilir enerjiden karşıladığını duyurmasından sonra bu sefer Portekiz 7-11 Mayıs tarihleri arasında, kesintisiz 4 gün boyunca, enerji ihtiyacının % 100’ünü güneş, rüzgar ve hidroelektrikten karşıladığını bildirmiş. Almanya’daki rekor hatta enerji fiyatlarının negatife geçmesine neden olmuş, yani devlet halka para ödemiş (Anlayan beri gelsin. Herşeyi de biz anlatacak değiliz, siz de iki el atın gari).

Hazır bu son haberi paylaşmışken geçen sene yenilenebilir enerji dünyasında neler olmuştu hatırlayalım:

– Nisan ayında İskoçya elektriğinin yarısından fazlasını yenilenebilir kaynaklardan sağladı. (http://www.sciencealert.com/scotland-generated-more-than-half-of-its-electricity-in-2015-from-renewables)
– Temmuz ayının çok rüzgarlı bir gününde Danimarka ihtiyacının % 116-140 arasındaki miktarını üretti. İhtiyaç fazlasını, Almanya, Norveç ve İsveç arasında paylaştırdı. (artise bak!!!) (http://www.sciencealert.com/denmark-just-generated-140-of-its-electricity-demand-from-wind-power?utm_source=Article&utm_medium=Website&utm_campaign=InArticleReadMore)
– Avusturya’nın en büyük eyaleti, elektriğinin % 100’ünü yenilenebilir kaynaklardan yarattı. Bu kaynaklar Tuna nehrinin enerjisini kullanan hidroelektrik istasyonlarından güneş tarlalarına kadar çeşitlilik gösteriyor. (http://www.sciencealert.com/austria-s-largest-state-now-gets-100-percent-of-its-electricity-from-renewables)
– İsveç, 2014 yılında başkent Stokholm’ü 2050 yılına kadar tamamen fosil yakıtlardan arındıracağını açıklamıştı. 2015 yılında da şöyle bir yasa geçirdiler: İsveç fosil yakıttan kurtulan ilk ulus olacak! (baya iddialı?) (http://www.sciencealert.com/sweden-sets-its-sights-on-becoming-the-world-s-first-fossil-fuel-free-nation)
– Norveç zaten bildiğiniz gibi. Başkent Oslo 2019 yılına kadar tamamen araba-sız olacak. Bisiklet, yürüyüş ve toplu taşıma, ulaşım araçları olarak kullanılacak. (http://www.sciencealert.com/norway-s-capital-is-permanently-banning-cars-from-its-city-centre)

Her ne kadar bu çevreci enerji kaynaklarının da doğaya zararlı olduğu noktalar olsa da, fosil yakıtlardan daha güvenilir oldukları kesin. Hem de Güneş bizi yutana kadar kullanabileceğimiz kaynaklar sonuçta. Bu da yaklaşık 3-4 milyar yıllık enerji demek. Eh fena sayılmaz.

 

 

The following two tabs change content below.

Tılsımlı Kuark

Beğendiği bilimsel haberleri kendi çapında paylaşırken bir gün, “Gel burada paylaş, bir işe yarasın,” dediler. O gün bugündür yazıyor işte. Durduramıyoruz. Mühendis ama gönlü sosyal bilimlerde. Işığı çok sever. Bir de Solvay Konferansı’na katılmak isterdi çünkü bütün favori insanları orada.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.