Tabi Tycho kim ki!

Yeteri kadar GIF goygoyu yaptığımıza göre yazılarımıza dönebiliriz.

Vücudunuzu oluşturan elementlerin (karbon, oksijen, demir, kalsiyum, silikon vb.) dev yıldızların patlamaları sonucu galaksimize gelip, Dünya’yı bulup, sonra da sizi oluşturduğunu biliyor muydunuz? Hatta bu nedenden dolayı efsane biliminsanı Carl Sagan bizim “yıldız tozu” olduğumuzu söyler, ki tabi ki haklıdır.

İşte bu patlamalardan birinin kalıntıları resimdeki gibi görüntülenmiş. Bu, Tycho süpernovasının Chandra X-ışını teleskopu tarafından görüntülenmiş hali. Arkadaş hala patlamakta. Daha binlerce yıl da patlamaya devam edecek. Hani nasıl bazen içiniz şişer, patlayacak gibi olursunuz ya, yıldızlar da öyle işte. Ama onlar harbiden patlıyor, lafta değil yani.

Bu astronomik olay ilk olarak 1572 yılında astronom-simyacı Tycho Brahe tarafından gözlemlenmiş. Hem de çıplak gözle. Teleskop falan yok o zamanlar. Gözlemi yaptığı yer, o tarihlerde Danimarka’nın olan, şimdi ise İsveç’te bulunan Scania şehri (hee bildiniz, kamyon markası). Bu gözlemi sonucunda kral ona şahane bir gözlemevi hediye etmiş, çalışmalarına da orada devam etmiş.

Tabi o zamanlar astronomi de diğer bilimler gibi altın çağına başlamak üzere Avrupa’da. Ortaçağ bitmiş, Doğu’ya gidip onların ilmini öğrenenler geri dönmüş, bilim almış başını gitmek üzere. Zaten matbaa da bulunmuş. Gelsin araştırmalar, gitsin makaleler, kitaplar.

Sonra bir gün bizim Tycho’nun kralla arası bozulmuş, Bohemya kralı da Prag’a çağırmış, o da kabul etmiş. Yanına da stajyer olarak kimi alsa beğenirsiniz? Johannes Kepler’i!
Sonra da bir yıl sonra ölmüş mü?! Yuh! Tycho Brahe’nin dantel gibi incelikle işlenmiş astronomik verilerini alıp kendi teorilerine adapte eden Kepler, bilimin altın çağını başlatmış sayılmaktadır. Hayatın son anda büyük kazık attığı Tycho ise gökyüzünde bir süpernova olarak patlamaya devam ediyor.

Herkes Kepler’i tanıyor tabi Tycho kim ki.

The following two tabs change content below.

Tılsımlı Kuark

Beğendiği bilimsel haberleri kendi çapında paylaşırken bir gün, “Gel burada paylaş, bir işe yarasın,” dediler. O gün bugündür yazıyor işte. Durduramıyoruz. Mühendis ama gönlü sosyal bilimlerde. Işığı çok sever. Bir de Solvay Konferansı’na katılmak isterdi çünkü bütün favori insanları orada.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.