Pardon, Şurdan Bir Nobel Uzatır Mısınız?

Öyle görünüyor ki fizik bilimi geçtiğimiz bir yılı biraz boş geçirmiş.

Nerden mi çıkardık? 2014 Nobel Fizik Ödülü, 20 yıl önceki bir buluşa verildi. Hem de ne? Dolmuşlarımıza minibüslerimize kadar girmiş olan mavi LED ışık!

3 Japon profesör: Isamu Akasaki, Hiroshi Amano and Shuji Nakamura, ilk mavi LEDi 1990larda üretmişlerdi. Bu buluş, çevre dostu tasarruflu aydınlatma ve renkli LED ekranlar gibi farklı ürünlerin de yolunu açtı.

Ödülü kazandığı uykusundan kaldırılarak duyurulan Profesör Nakamura, basın toplantısında “İnanılmaz!” demiş. Bir süre haberi şaka zannetmiş olabilir tabi.

Nobel Jürisi, kararlarında buluşun çok faydalı olduğuna ve insanlığa büyük yararlar sağladığına değinmiş. Komite başkanı, üçlünün büyük kararlılık örneği göstererek, büyük teknoloji şirketlerinin uzun zamanlar boyunca çabalayıp da üretemediği bir şeyi yılmadan çabalayarak sonunda başarmış olduklarını, bu nedenle de bu onura layık görüldüklerini belirtmiş.

Peki mavi LED neden bu kadar önemli bir buluş?

1990larda, kırmızı ve yeşil LED aydınlatmalar üretilmesine rağmen, mavi renk hem akademi hem de endüstri için büyük zorluk teşkil ediyormuş. Ve mavi olmadan da bugün telefon ve bilgisayar ekranlarımızdan gözümüzü delercesine fırlayan beyaz ışık da elde edilemeyecekti (RGB görüntü, kırmızı, yeşil ve mavinin bir arada kullanılarak tüm renklerin elde edilmesine olanak veren bir teknoloji ve beyaz ışık da bu üç rengin aynı anda kullanılmasıyla elde ediliyor).

Ek olarak, yüksek enerjili mavi ışık, fosforu uyararak doğrudan beyaz ışık elde edilmesine de yarıyor, ki bu teknolojiyi de günümüzde tasarruflu ampullerde kullanıyoruz.

Fotoğrafta, mavi LED ışığın, Bilim Ne Güzel Lan editörlerinden biri tarafından fotoğraflanmış dekoratif kullanımını görüyorsunuz. Umalım da bunu görüp harakiri yapmaya kalkmasınlar.

“Mavi LED nasıl Nobel alır?” diyorsanız, resmi açıklamayı buradan görebilirsiniz: http://www.nobelprize.org/…/physi…/laureates/2014/press.html

The following two tabs change content below.

Can

BNGL ilk kez Facebook sayfası olarak kurulurken, “Olm akademisyensin, bilim milim anlarsın bu işlerden. Gel bak böyle bir şey yapmak istiyoruz,” diye kandırıldı, kurucu üyeler arasında yer aldı. Bizimle iletişime geçtiğinizde ciddi cevaplar alırsanız Can’a denk gelmişsinizdir büyük ihtimalle.

Yazar: Can (tümünü gör)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.