İyilik Bilimi

Atalarımız “iyilik yap denize at, balık bilmezse halik bilir” sözünü boşuna söylememişler. Tabi o zamanlar “serotonin, endorfin salgılıyon, o yüzden öyle oluyo o hacı” deseydik muhtemelen küfrettiğimizi sanırlardı ama içten içe biliyorlarmış mevzuyu. Hisli insanlarmış bizim atadedelerimiz, ataninelerimiz. Hissi kablel vuku yani.

Kıssadan hisse, iyilik yapmanın insan vücuduna fiziksel olarak faydalı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış. Deniliyor ki efendim, iyilik yaptığınız zaman, hem size, hem iyilik yaptığınız kişiye, hem de buna şahit olanlara olumlu etkisi oluyor. Listeye İngiltere kralı, rahmetli başkan Kennedy, taçsız kral Pele, Bekenbauer, kaleci Mayer, Nadya Komaneçi, Bricit Bardo, kaleci Cemil de eklenebilir. Yani çok boyutlu.

Bir “iyilik” oluşması durumunda salgılanan serotonin, endorfin, oksitosin gibi hormonlar yaralarınızı iyileştirmekten cinsel gücü arttırmaya kadar değişen bir yelpazede sağlığınızı iyileştiriyor ve insanlarla olan etkileşimlerinizi geliştiriyor. Depresyon azalıyor, daha enerjik, hayat dolu hissediyorsunuz, hayat kaliteniz artıyor. Ayrıca bulaşıcı da. Mikrop gibi. Ama faydalı olanından.

Şimdi buyrun sizi videomuza alalım. Altyazı için de UsPsikoloji sayfasına teşekkürlerimizi iletelim.

The following two tabs change content below.

Tılsımlı Kuark

Beğendiği bilimsel haberleri kendi çapında paylaşırken bir gün, “Gel burada paylaş, bir işe yarasın,” dediler. O gün bugündür yazıyor işte. Durduramıyoruz. Mühendis ama gönlü sosyal bilimlerde. Işığı çok sever. Bir de Solvay Konferansı’na katılmak isterdi çünkü bütün favori insanları orada.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.