Heimlich Manevrası

Tam şöyle güzel güzel yemek yiyorsunuz bir arkadaşınızla ve bir anda yanınızdaki kişi iki büklüm oldu, nefes alamaz hale geldi. Ne yaparsınız? “Helal, helal” deyip yemeğinize de devam edebilirsiniz, ancak gerçekten hayatını kurtarmak istiyorsanız Heimlich Manevrası yaparsınız.

Nefes borusuna kaçan bir cismi çıkarmak için karın bölgesine güçlüce baskı uygulamaya Heimlich Manevrası denir. Bu hareketin temel mantığı diyaframa baskı uygulayıp, solunum yolunu tıkayan maddeyi dışarıya çıkartmak. Avrupa Resüsitasyon Konseyi’nin (ERC-European Resuscitation Council) yönergelerine göre önce kişiyi öksürtmeye çalışmalıyız, sonra sırtına sertçe vurmalıyız, yine olmuyorsa Heimlich uygulamalıyız.

Bu hareket adını Dr. Henry Heimlich’ten alıyor, hareketi tanımlayan ilk kişi o olduğu için. Ancak bu abimiz 1974’te tanımladığı bu hareketi ilk defa 2016’da kullanmış. 54 yaşında iken bulduğu hareketi ancak 96 yaşına gelince, 87’lik bir teyzenin hayatını kurtarmak için uyguladı. Dileriz bir daha uygulamak zorunda kalmaz!

Bilim ne güzel lan, 96 yaşında iken bile hayat kurtarabiliyorsun.

Fotoğraf: http://www.theguardian.com/us-news/2016/may/27/dr-heimlich-performs-heimlich-manoeuvre-for-first-time-aged-96

The following two tabs change content below.

Ufuk Gökçek

“Gel de tıp hakkında yazı yaz,” dediler, daha gelmeden bir yazı yazdı. Fakat sonra kendisini gören olmadı. Boş zamanlarında tıp okuyor, kalan zamanlarında ne yaptığını kimse bilmiyor. Bilimi sever, sahtebilimden nefret eder, birayı ise daha çok sever.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.