Hastalık Hastaları, Bunu Görüyonuz Mu?

Gözünüzün önünde süzülen, nereye baksanız gördüğünüz, böyle kurtçuk gibi, toz gibi, iplik gibi şeyler var ya hani. Ne onlar biliyor musunuz? İngilizcede adları floater; biz de terimler sözlüğünde karşılığı nedir diye bakarken yüzegen demeye karar verdik (Gezen objenin adı gezegense, yüzen obje de yüzegen olmasın mı?).

Peki bu yüzegenlerin insanların yaklaşık %70’inde bulunduğunu söylesek içiniz rahatlar mı?

Gözünüzün önünden gitmeyip sizi sinir eden bu görüntüler, göz sıvısının (vitreus) içinde asılı durumda bulunan yüzegenlerin oluşturduğu gölgeler. Mercekten geçen ışınlar, vitreus sıvısından da geçerek, gözün arka kısmında bulunan retinaya ulaşırlar. Gözün yuvarak şeklini korumasını sağlayan vitreus, çoğunluğu sudan oluşan, fakat protein ve başka bazı maddelerin de bulunduğu bi sıvı.

Yüzegenlerin çoğunluğu da bu proteinlerin bir araya gelmesinden oluşan parçacıklar. Protein yüzegenler saydam çubuk ya da daire görünümünde olup vitreusun içinde kalıcı olarak bulunuyorlar.

Bazen, küçük iç kanamalar nedeniyle vitreusun içine giren alyuvarlar da kalıcı olmayan yüzegenler oluştururlar. Bu tür yüzegenler dumanımsı lekeler şeklinde görülürler ve kan hücreleri geri emildikçe kaybolurlar.

Bir diğer yüzegen oluşum şekliyse yaşlılık kaynaklı: İlerleyen yaşla birlikte azalan vitreus, retinadan çekildikçe bir takım kalıntılar sıvıya girebiliyor ve örümcek ağı görünümlü yüzengenler de bu şekilde oluşuyor.

Yüzegenler çoğunlukla ufak çaplı rahatsızlıklara neden olsa da, görüşü ciddi anlamda etkildikleri durumlar da oluşabiliyor ve ameliyatla müdahale gerekebiliyor. Bu durumda vitreus boşaltılıp yerine tuzlu bir çözelti dolduruluyor.

Hep görüp de merak ettiğimiz bir şeyin daha ne olduğunu öğrendiysek hayatımıza kaldığımız yerden devam edebiliriz.

The following two tabs change content below.

Can

BNGL ilk kez Facebook sayfası olarak kurulurken, “Olm akademisyensin, bilim milim anlarsın bu işlerden. Gel bak böyle bir şey yapmak istiyoruz,” diye kandırıldı, kurucu üyeler arasında yer aldı. Bizimle iletişime geçtiğinizde ciddi cevaplar alırsanız Can’a denk gelmişsinizdir büyük ihtimalle.

Yazar: Can (tümünü gör)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.