2016 Dünya-Mars yakınlaşması

Gönlümüzün biriciği Hubble Uzay Teleskobu, NASA ve ESA’nın ortak çalışmaları sonucunda 1990 yılında fırlatılmıştı. İnsanların yörüngeye teleskop yerleştirmelerinin sebebi atmosferin ışık üzerindeki oyunlarından etkilenmeden gözlem yapabilmek. Böylece daha net görüntüler elde edilebiliyor. (Yıldızların geceleri elmas gibi parıldamalarının sebebi de atmosfer aslında. Bilim bazen gizemli, romantik şeyleri böyle açıklayarak oyunbozanlık yapmıyor da değil hani.)

Neyse. Çalışkan, özverili, becerikli Hubble’mız (Habıl) uzaya fırlatıldığı 1990’dan bu yana bize milyonlarca fotoğraf gönderdi. Şu günlerde yaşamakta olduğumuz Mars yakınlaşması sırasında da gezegenin en net portre fotoğraflarından birini çekmiş. Bu kadar net olmasının başka bir sebebi Güneş’in arkamızda olması. Mars ile aramızda şu anda kimse yok. Biraz samimiyiz bu aralar kendisiyle.

Bu yakınlaşmanın zirve yapacağı gün olan 30 Mayıs’ta Savaş Tanrısı Mars gökyüzünde bütün azametiyle çılgınca parlayacak. O gün 3. Dünya Savaşı mı çıkar, Kuzey Kore nükleer bomba mı dener, Hodor Reyiz’in intikamı mı alınır bilemeyiz ama birbirimize 75 milyon km. yaklaştıktan sonra yeniden ayrılmaya başlayacağız.

Gezegenlerin yörüngelerinin dairesel değil de eliptik olmaları nedeniyle tüm yakınlaşmalar aynı değil. Misal 2003 yılında birbirimize sadece 55 milyon km. kadar uzaktık, içimiz bir gıcıklanmıştı, bir titreşimler, bir İlhan İrem dinleme isteği, herkeste bir melankoli. Şaka şaka, bunlar olmadı. Sıradan günlerdi işte. Fakat 60.000 yıl önceki yakınlaşmada daha ciddi şeyler olmuş olabilir. 2018’de de 57 milyon km. yaklaşacakmışız, bu da fena değil bak. Eğer 2287 yılına kadar yaşamayı başarabilirseniz yine ciddili yakınlaşma görebilirsiniz.

Bu arada bu yazıyı okuduğunuz süre boyunca geçen her dakikada Mars’a 300 km. daha yakın olduğunuzu da belirtelim. 😉

The following two tabs change content below.

Tılsımlı Kuark

Beğendiği bilimsel haberleri kendi çapında paylaşırken bir gün, “Gel burada paylaş, bir işe yarasın,” dediler. O gün bugündür yazıyor işte. Durduramıyoruz. Mühendis ama gönlü sosyal bilimlerde. Işığı çok sever. Bir de Solvay Konferansı’na katılmak isterdi çünkü bütün favori insanları orada.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.